Sarah Palin geen vriendin van de ijsbeer
Mattias Creffier
01 oktober 2008
Dat Sarah Palin graag poseert met jachtgeweren en berenvellen is al langer bekend. Volgens de Britse krant The Guardian heeft de Republikeinse kandidate voor het vice-presidentschap beroep aangetekend tegen een beslissing van de Amerikaanse regering om de door klimaatverandering bedreigde ijsbeer beter te beschermen. Ze baseert zich daarvoor op advies van notoire klimaatsceptici in dienst van de olie-industrie.
In mei 2008 gaf het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de ijsbeer het statuut van bedreigde diersoort. Door het afsmelten van het poolijs dreigt twee derde van de ijsberen uit te sterven tegen 2050. Palin begon vorige maand als gouverneur van Alaska een rechtszaak tegen de beslissing. De extra bescherming voor de ijsbeer “dreigt activiteiten als de exploratie en ontginning van olie en aardgas af te schrikken”, argumenteert ze.
Grote oliebedrijven hebben onlangs 2,7 miljard dollar (1.9 miljard euro) geboden voor exploitatierechten in de Zee van Chuckchi, een bekend leefgebied voor ijsberen. Ook de aanleg van een gaspijplijn in Alaska dreigt door de bescherming van de ijsberen bemoeilijkt te worden. Palin noemde de aanleg van die pijplijn in juni 2008 de “wil van God” op een bijeenkomst van haar pinksterkerkgemeenschap in haar thuisbasis Wasilla.
Klimaatsceptici
De zaak waarmee Palin naar de rechter trekt is gebaseerd op een rapport met als titel “Polar Bears of Western Hudson Bay and Climate Change”. Vier van de zeven coauteurs van de tekst, Willie Soon, Sallie Baliunas, David Legates en Timothy Ball, zijn notoire sceptici die niet geloven dat de polen gevolgen ondergaan van de opwarming van de aarde.
Soon en Legates hebben beiden gewerkt voor het George C Marshall Institute, een kweekvijver van klimaatsceptici die tot voor kort geld kreeg van oliereus ExxonMobil. Baliunas en Soon kwamen in 2003 onder vuur te liggen toen bleek dat een gezamenlijk artikel was gefinancierd door het American Petroleum Institute. Timothy Ball tenslotte, een gepensioneerde professor uit Winnipeg, noemde door mensen veroorzaakte klimaatverandering “de grootste leugen uit de geschiedenis van de wetenschap”.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Palin erin zal slagen de federale overheid van mening te doen veranderen. Ze moet het immer opnemen tegen de wetenschappelijke adviezen van de US Fish and Wildlife Service en de Geologische Dienst van de Verenigde Staten. Volgens Kert Davies, onderzoekdirecteur bij Greenpeace in de Verenigde Staten, bewijst de klacht van Palin dat ze “compleet elke voeling is kwijtgeraakt met de hoogdringendheid van de klimaatcrisis.”