SARS-mobilisatie werkt Chinezen op de zenuwen

Nieuws

SARS-mobilisatie werkt Chinezen op de zenuwen

Antoaneta Bezlova

04 mei 2003

SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) woekert wereldwijd verder: in een dertigtal landen zijn meer dan 3.500 mensen besmet. In Vietnam lijkt de epidemie over haar hoogtepunt. In China daarentegen is het einde nog lang niet in zicht en wordt de bevolking gemobiliseerd in de strijd tegen de ziekte. Veel inwoners van Peking zijn het geklungel van de overheid moe.

De Chinese leiders hebben 1.200 militaire dokters en verplegers naar Peking gestuurd om de stedelijke autoriteiten te helpen bij de bestrijding van de om zich heen grijpende epidemie. De politie en de communistische wijkcomités van Peking houden toezicht op twaalfduizend mensen in quarantaine. De Chinese staatsmedia spuien lovend propaganda over de topleiders, het altruïsme van de strijders in witte jassen en de beslissende bijdrage van het Chinese Volksleger in de onderzoekslaboratoria. De strijd tegen de ziekte krijgt een collectief, patriottisch elan.
De massale Chinese mobilisatie tegen SARS komt geen moment te vroeg. De epidemie heeft zich verspreid over 26 van de 31 Chinese provincies en autonome regio’s. Vorige donderdag deed de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) een oproep voor extra hulp in de arme noordelijke en westelijke provincies, waar te weinig infrastructuur is om SARS-patiënten te isoleren en te behandelen.
Met de patriottische oproep aan de bevolking tracht de Communistische Partij de successen van de jaren vijftig te herhalen: toen slaagde Mao er met gedreven campagnes in syfilis en melaatsheid bijna helemaal uit te roeien. Vaccinatiecampagnes tegen de pokken, tyfus, difterie, kinderverlamming, kinkhoest en mazelen leverden eveneens goede resultaten op. De huidige draconische maatregelen tegen SARS lijken minder gunstig uit te draaien. De quarantainemaatregelen, de sluiting van de beurzen, de beperking van ontspanning en recreatie laten niet enkel economische sporen, maar beginnen ook emotioneel zwaar te wegen.
De economische gevolgen blijken duidelijk uit de cijfers. Analisten verwachten dat de groei van de Chinese mirakeleconomie door SARS zal vertragen met een à twee procent in 2003. Dat betekent een enorm verlies aan welvaart en werkgelegenheid. De Chinese beurzen in Shanghai en Shenzhen worden voorlopig van 1 tot 9 mei gesloten, omdat de dichtbevolkte beursvloer een ideaal doorgeefluik voor SARS zou vormen. De grootste Chinese handelsbeurs, de Guangdong Fair, werd een dag ingekort, en sloot af met bestellingen ter waarde van 5 miljard euro. Dat is amper een kwart van de resultaten van vorig jaar.
Volgens het Centrum voor Economisch Onderzoek van de Universiteit van Peking deelt ook de toeristische sector in de klappen. Het verlies wordt op bijna twintig miljard euro geschat. Om de SARS-epidemie enigszins in te dijken werd de jaarlijkse 1 mei-vakantie van een week ingekort tot vijf dagen, en kreeg de bevolking het advies zo min mogelijk te reizen. Vorig jaar spendeerden 87 miljoen Chinezen meer dan vier miljard euro tijdens de May Day Golden Week. Nu is iedereen thuis gebleven. De winkels in Peking mogen geen koopjes organiseren, openbare bijeenkomsten worden bemoeilijkt, zwembaden zijn gesloten en dokters raden jonge koppels af nu kinderen te verwekken.
De psychologische en emotionele gevolgen van de situatie zijn erg zwaar. Volgens een officiële opiniepeiling van het Chinese Socio-economic Survey and Information Research Institute is meer dan 42 procent van de inwoners van Peking doodsbenauwd voor de woekerende epidemie. Drie psychologische noodlijnen zijn opgezet om de mensen te helpen met hun Sars-angstsyndroom. Telefoniste van dienst Liu krijgt meer dan twintig telefoontjes per uur, en tracht mensen in quarantaine bijvoorbeeld uit te leggen dat hun isolement niet persoonlijk tegen hen gericht is, maar bedoeld is om de verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen.
Problematisch is het erg geringe vertrouwen van de hoofdstedelingen in het gezondheidssysteem: de mensen willen niet meer doen wat de klungelende overheid hun vraagt. Veel inwoners vermijden de ziekenhuizen omdat quarantaine met andere verdachte gevallen riskanter lijkt dan thuisblijven. Meer dan honderd instellingen voor de behandeling van SARS zijn intussen afgegrendeld omdat ze epicentra waren van de epidemie. Bijna vijftien procent van de ondervraagde mensen heeft zijn twijfels bij de strikte, autoritaire maatregelen tegen de epidemie.
De politieke leiders van Peking liggen onder vuur en blijken zelf ook niet immuun voor het SARS-virus. Volgens het hoofdartikel in de vrijdageditie van de ‘Southern Weekend’ waart SARS ook rond in de Central Party School. Dat is de school waar 1.600 partijvertegenwoordigers worden opgeleid voor topposities binnen de Partij en de regering. De studenten zouden onder quarantaine zijn geplaatst wegens besmetting van de bibliothecaris.

Antoaneta Bezlova

xml=3

ref: ap he if ip pr