Opmars led-verlichting maskeert mogelijk een veel grotere toename

Satellieten zien lichtvervuiling sterk toenemen

Pixabay (CC0)

De studie van de Universiteit van Exeter constateert vooral een snel toenemende lichtvervuiling in Azië, Zuid-Amerika, Oceanië en Afrika. In Europa nam het gedetecteerde licht toe tot rond 2010 om dan te stabiliseren. In Noord-Amerika lijkt het af te nemen.

De wereldwijde lichtvervuiling is in amper 25 jaar met minstens de helft toegenomen, blijkt uit onderzoek op basis van satellietbeelden.

De studie, door de Universiteit van Exeter, onderzocht de evolutie van lichtvervuiling tussen 1992 en 2017. In die periode is het probleem met minstens 49 procent toegenomen.

Maar dat cijfer omvat enkel licht dat zichtbaar is met satellieten. De stijging ligt in werkelijkheid veel hoger, denken de onderzoekers: tussen 270 en 400 procent, afhankelijk van de regio.

‘De wereldwijde verspreiding van kunstlicht tast de natuurlijke nachtelijke omgeving aan’, zegt hoofdauteur Alejandro Sánchez de Miguel. ‘Deze studie toont niet alleen duidelijk aan hoe lichtvervuiling een wereldwijd probleem is geworden, maar ook dat het steeds erger wordt, en waarschijnlijk in een steeds sneller tempo.’

Regio’s

De studie constateert vooral een snel toenemende lichtvervuiling in Azië, Zuid-Amerika, Oceanië en Afrika. In Europa nam het gedetecteerde licht toe tot rond 2010 om dan te stabiliseren. In Noord-Amerika lijkt het af te nemen.

Mogelijk heeft de opmars van led-verlichting daarmee te maken: led-lampen geven meer blauw licht, dat minder goed wordt opgepikt door de satellietsensoren.

‘Als je het effect van de omschakeling naar leds negeert, krijg je de verkeerde indruk dat de lichtvervuiling recent is afgenomen’, zegt Sánchez de Miguel. ‘Corrigeren voor dit effect laat echter zien dat het echt is toegenomen, en mogelijk zeer duidelijk.’

Impact op milieu

Verschillende onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat lichtvervuiling, onder meer door straatverlichting, grote gevolgen kan hebben voor de natuurlijke omgeving.

Zo vermoeden wetenschappers dat het een van de oorzaken is van de massale afname van insectenpopulaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.