Schandaal rond Dwaze Moeders steeds vervelender voor Fernández

Nieuws

Schandaal rond Dwaze Moeders steeds vervelender voor Fernández

17 juni 2011

In Argentinië wordt het corruptieschandaal rond de Dwaze Moeders, de moeders van Argentijnen die tijdens de dictatuur verdwenen, steeds vervelender voor president Cristina Fernández. De mensenrechtengroep is een belangrijke politieke bondgenoot van Fernández, terwijl de presidentsverkiezingen voor de deur staan.

In eerste instantie draait alles rond Sergio Schoklender, de voormalige adviseur van de Dwaze Moeders. Die wordt er, samen met zijn broer Pablo, van beschuldigd grote geldsommen die van de overheid kwamen en voor sociale huisvestingsprojecten bestemd waren, naar eigen bedrijven te hebben doorgesluisd. Hij zou er onder meer een luxehuis, een jacht en een sportauto mee gekocht hebben.

De Argentijnse justitie onderzoekt de zaak. Schoklender ontkent alles maar de Dwaze Moeders stuurden hem onlangs de laan uit. Officieel vertrok Schoklender “om een persoonlijk project te realiseren.”

Banden met president

Maar ook de voorzitter van de Moeders, de 82-jarige Hebe de Bonafini, een van de oprichters van de organisatie, ligt zwaar onder vuur omdat ze al dan niet bewust de fraude mogelijk zou hebben gemaakt. Een andere bekende mensenrechtengroep, De Grootmoeders (Las Abuelas), vroeg al een onderzoek naar Bonafini. De Grootmoeders onderzoeken wat er is gebeurd met baby’s van politieke gevangenen die tijdens de dictatuur gestolen werden.

President Cristina Fernández heeft nauwe banden met Hebe de Bonafini en de Dwaze Moeders, een erfenis van Néstor Kirchner, de vorige president en Fernández’ man. Het schandaal komt Fernández dan ook slecht uit, want op 23 oktober kiest Argentinië opnieuw een president.

De verwachting was dat Fernández volgende week haar kandidatuur zou aankondigen maar mogelijk stelt ze dat nu uit.

Huisvestingsprojecten

Officieel heet de organisatie van de Dwaze Moeders de Asociación Madres de Plaza de Mayo, de Vereniging van Moeders van het Meiplein, naar het plein in Buenos Aires waar ze van 1976 tot 2003 elke donderdag een stille demonstratie hielden met een witte hoofddoek op. Ze eisten opheldering over de duizenden verdwijningen tijdens de dictatuur van de militaire junta (1976-1983). Ze werden ooit voor Dwaze Moeders uitgescholden, een naam die ze sindsdien als een geuzennaam dragen.

De laatste jaren was de vereniging steeds meer een armoedeorganisatie geworden, vooral onder impuls van de broers Schoklender. Ze kreeg miljoenen van de overheid om allerlei sociale huisvestingsprojecten te realiseren. De politieke oppositie zegt dat meer dan de helft van de projecten nooit is uitgevoerd.

Aníbal Fernández, woordvoerder van Cristina Fernández, zegt dat president zich geen zorgen maakt over het schandaal. “Als er iets te onderzoeken valt, dan zal justitie dat doen.”