Schone schoenen? Schoenenbedrijven lappen ethische code aan hun laars

Lage lonen, weinig werkzekerheid en veel overwerk. Een recent rapport van het Europese project Change your Shoes toont aan dat onderaannemers van verschillende Europese schoenenbedrijven in Indonesië verschillende gedragscodes aan hun laars lappen.

© Labour behind the Label

De campagne Change your Shoes is een samenwerking tussen 18 Europese en Aziatische ngo’s.

In 2015 was Indonesië wereldwijd de vierde grootste schoenenproducent, na China, India en Vietnam. Elk jaar produceert het land een miljard paar schoenen, 5 procent van de wereldwijde productie.

Arbeiders in de Indonesische schoenenindustrie ondervinden vaak moeilijkheden om zich te organiseren in vakbonden en tot afspraken te komen over lonen en werktijden. Dat wordt mee mogelijk gemaakt door de aard van het werk in deze branche, waar tijdelijke contracten zonder standaardbescherming vaak voorkomen.

De campagne Change your Shoes is een samenwerking tussen 18 Europese en Aziatische ngo’s. In hun recente rapport, No Excuses for Homework, staan getuigenissen van meer dan honderdveertig arbeiders uit vier fabrieken.

De vier fabrieken zijn drie aannemers en een onderaannemer van Europese schoenenbedrijven. De situatie blijkt het slechtst bij PT Prima Dinamaka Sentosa, de onderaannemer van het Deense schoenenmerk Ecco. Maar ook de Duitse keten Deichmann wordt herhaaldelijk aangehaald in het rapport.

Geen controle

De twee bedrijven beweren dat ze een goed overzicht hebben over hun bevoorradingsketen. Wie dit echter in detail nagaat, merkt dat vooral controlemechanismen ontbreken, zegt Charlie Aronsson, projectmanager van Fairaction, een van de partners van de campagne.

In de interviews met de fabrieksarbeiders worden de werkomstandigheden omschreven. Bij de onderaannemer van Ecco wordt van de medewerkers verwacht dat ze elke dag drie tot vier overuren presteren.

Volgens de verantwoordelijke externe communicatie bij Ecco, Søren Kragh Pedersen, is het bedrijf verrast door de beweringen die in het rapport staan over PT Prima Dinamaka Sentosa.

‘De arbeidsomstandigheden die beschreven staan in het rapport komen niet overeen met de arbeidsomstandigheden die onze revisoren hebben aangetroffen toen ze in 2015 een audit deden’, zegt Pedersen.

Gedragscode

Ecco benadrukt dat ze werken in overeenstemming met hun gedragscode. ‘Wat betreft PT Prima Dinamaka Sentosa heeft Ecco enkel toegang tot dat deel van de fabriek waar een kleine groep arbeiders onderdelen produceert voor Ecco, niet tot de andere 2000 arbeiders die verder nog in de fabriek werken.’

In een verklaring aan de Zweedse krant Arbetet Global zegt Deichmann dat het de ‘contracten ondertussen in overeenstemming heeft gebracht met de wetgeving en een overeenkomst heeft getroffen in verband met overuren van zijn medewerkers.’

Verder zegt de Duitse schoenenproducent dat ze regelmatig bezoeken brengen aan de fabriek, ook onaangekondigd.

‘We zijn steeds op zoek naar verbetering van de arbeidsomstandigheden voor onze arbeiders. Ons werk is gebaseerd op een gedragscode die op zijn beurt is gebaseerd op de voorschriften van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).’

Weinig transparantie

Volgens Charlie Aronsson is er, in vergelijking met de bredere sector van de mode, minder transparantie in de schoenenindustrie, waardoor het moeilijk is voor consumenten om altijd ethisch verantwoordelijk te handelen.

De consument kan volgens hem wel bijdragen en druk uitoefenen op schoenenproducenten door de medewerkers van schoenenmerken, ook in de winkels, vragen te stellen over de herkomst van de schoenen.

‘Het kan merken aanmoedigen om bijvoorbeeld een lijst van leveranciers op hun website te plaatsen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.