Seattle beboet voedselverspilling

In de Amerikaanse stad Seattle gaan vuilnismannen voortaan de inhoud van vuilbakken controleren op composteerbaar afval. Wie te veel etensresten bij het afval gooit, riskeert een boete. De gemeenteraad van de stad Seattle keurde deze week een nieuwe wet goed die boetes van 1 dollar (0,78 euro) oplegt voor elke vuilnisbak die meer dan 10 procent composteerbaar afval bevat. De stad verscherpt daarmee eerdere maatregelen die mensen tot composteren moeten aanzetten. Zo moesten wooncomplexen al verplicht een compostemmer aanbieden aan de bewoners, maar die waren niet verplicht om die ook te gebruiken.

Matthew McVickar (CC BY-NC-SA.0)

 

Sticker

De boete moet mensen bewust maken.

Voortaan gaan vuilnisophalers dus controleren of er niet teveel groenten-, fruit- en tuinafval in de vuilniszakken is gepropt. Als ze vaststellen dat meer dan 10 procent van het vuilnis composteerbaar is, dan voeren ze de naam van de overtreder in in het reeds bestaande computersysteem in de vrachtwagens. De vuilnisbak krijgt een sticker met de waarschuwing dat er op de volgende factuur een euro extra wordt aangerekend.

Ook bedrijven en wooncomplexen worden aan de nieuwe regel onderworpen, maar zij krijgen twee waarschuwingen voor de eerste boete. Die zal dan wel meteen 50 dollar bedragen.

De boete moet mensen vooral bewust maken, zegt Tim Croll van het gemeentelijke afvalbedrijf SPU. ‘Het gaat er ons niet om om meer geld te verdienen’, zegt Croll in de krant Seattle Times. ‘We willen mensen er vooral aan herinneren om hun materialen te sorteren.’ Het afvalbedrijf hoopt dat jaarlijks 38.000 ton afval gecomposteerd kan worden dankzij de nieuwe wet.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift