'Shell geeft nog altijd geen zier om lokale bevolking'

Nieuws

'Shell geeft nog altijd geen zier om lokale bevolking'

Sanjay Suri

24 april 2003

De oliegigant Shell zorgt voor onnodig veel luchtvervuiling in de buurt van haar olieraffinaderijen in de Filipijnen, Zuid-Afrika en andere ontwikkelingslanden. Zoveel zelfs dat in de omgeving abnormaal veel astma-, kanker- en huidaandoeningen voorkomen. Dat beweert de milieugroep Friends of the Earth in een gisteren (woensdag) voorgesteld rapport.

Het rapport van Friends of the Earth is een poging om het groene imago te doorprikken dat Shell zich sinds het debacle in Nigeria wil aanmeten. Acht jaar geleden bekeerde het transnationale bedrijf zich tot duurzame ontwikkeling. De realiteit ligt ver van de groene beloftes in de glanzende brochures en advertentiecampagnes.

Desmond D’Sa, de voorzitter van een milieugroep actief in het Zuid-Afrikaanse Durban, zegt dat Shell smerige technologieën gebruikt in de raffinaderij in het Zuiden van de stad, samen met British Petroleum. Heel wat anders dan de technologieën die Shell in Denemarken inzet. Waarom werken met twee maten? Volgens D’Sa hebben abnormaal veel omwonenden in Durban last van astma als gevolg van de chemicaliën die de installatie uitbraakt.

Een activist uit Port Arthur, in de Amerikaanse staat Texas, kwam een gelijkaardig verhaal vertellen. We hebben een hoge concentratie van astma- en kankergevallen in onze omgeving, zei Hilton Kelly, die woont in de schaduw van de raffinaderij. Eén op vijf gezinnen heeft iemand met astma of kanker. Kelly had het over een rechtstreekse correlatie tussen chemicaliën en ziektes. We willen dat de emissies gereduceerd worden.

Een activist uit Pandacan, een buitenwijk van Manilla, getuigde over olielekken en branden die over de jaren heen gezorgd hebben voor honderden hospitalisaties. Er zijn nu afspraken gemaakt tussen Shell en de lokale autoriteiten, maar dat is onvoldoende, wij willen betrokken worden, zei Hope Esquillo Tura van het Verenigde Front voor de verwijdering van Oliedepots in de Filipijnen.

Enkele vertegenwoordigers van Shell die de straat waren overgestoken om de persconferentie van Friends of the Earth bij te wonen, weigerden achteraf commentaar te geven, ondanks aandringen van IPS. Dinsdag, daags voor de voorstelling van het rapport, was er een vergadering van FoE met Shell. Friends of the Earth had een akkoord om de inhoud van de gesprekken niet te onthullen, maar enkele van de buitenlandse activisten waren daar duidelijk niet mee akkoord. Wij weigeren om te praten met Shell want ze stellen steeds de voorwaarde dat we niet met de pers gaan praten, zei Desmond D’Sa, de voorzitter van de South Durban Community Environmental Alliance. Ze willen rond te tafel gaan zitten om ons te muilkorven.