Siemens bevriest nieuwe investeringen in Britse windenergie wegens Brexit

Nieuws

Siemens bevriest nieuwe investeringen in Britse windenergie wegens Brexit

Siemens bevriest nieuwe investeringen in Britse windenergie wegens Brexit
Siemens bevriest nieuwe investeringen in Britse windenergie wegens Brexit

IPS

04 juli 2016

De Duitse energiereus Siemens zal geen nieuwe projecten in hernieuwbare energie opstarten in Groot-Brittannië tot meer duidelijkheid is over de relatie van dat land met de Europese Unie.

Siemens is een belangrijke speler op het vlak van windenergie, ook in Groot-Brittannië. Het was ook een van de weinige bedrijven die openlijk het “Remain-kamp” steunde. Nu de Britse bevolking voor een Brexit heeft gestemd, leidt dat tot enorme onzekerheid over de economische vooruitzichten en de samenwerking met de EU, maar ook over het toekomstige Britse energiebeleid.

Siemens bevriest daarom nieuwe projecten in Groot-Brittannië tot er meer duidelijkheid is over de gevolgen. Een grote, gloednieuwe assememblagefabriek in Hull, die vanaf volgend jaar onder meer wieken voor windmolens moet produceren, zou niet in het gedrang komen door de beslissing.

Maar Juergen Maier, ceo van Siemens in Groot-Brittannië, waarschuwt wel dat de Brexit gevolgen kan hebben voor de plannen om vanuit Hull te gaan exporteren. ‘Die plannen zaten nog in een vroege fase en ik verwacht nu dat ze uitgesteld worden tot we meer zekerheid hebben over het beleid’, zegt Maier in de Britse krant The Guardian. De ceo wil zekerheid over handelsverdragen, exporttarieven en de samenwerking met Europese onderzoeksprogramma’s.

Onzekerheid

Nog voor het Brexit-referendum werd al gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen voor hernieuwbare energie en de strijd tegen de klimaatverandering.

Dat de politieke en economische onzekerheid inderdaad tot uitstel van nieuwe investeringen leidt, blijkt uit de beslissing van Siemens. Deskundigen wijzen er ook op dat goede connecties tussen de elektriciteitsnetten van de lidstaten erg belangrijk zijn voor de opmars van hernieuwbare energie. Europa werkt volop aan die integratie van de stroomnetten, maar het zal daarbij minder rekening houden met Groot-Brittannië.

Europa was tot nog toe volop betrokken bij de ontwikkeling van windenergieprojecten in Groot-Brittannië, onder meer via miljoenenleningen door de Europese Investeringsbank. Maier roept de Britse regering dan ook op om snel onderhandelingen te starten met de windenergiesector, nog voor het bewuste Artikel 50 wordt ingeroepen en Groot-Brittannië formeel uit de EU stapt.