Sierra Leone verbiedt houtexport

Nieuws

Sierra Leone verbiedt houtexport

Elena Dikomitis

16 januari 2008

Sierra Leone voert een verbod op de export van hout door Chinese en andere buitenlandse bedrijven opnieuw in. Dat heeft Hassan Mohammed, de afgevaardigde directeur van het ministerie van Bosbouw, maandag gemeld.

Het jarenlange, onbeperkte houthakken heeft zowel voor het milieu als voor de lokale bevolking ingrijpende gevolgen.  In mei 2007 werd er al eens een verbod afgekondigd op de export van hout uit Sierra Leone. Volgens de huidige minister van Bosbouw, Joseph Sam Sesay, heeft de vorige regering nooit toegezien op de naleving van die maatregel. “Chinese en andere buitenlandse houthakbedrijven komen het land binnen en doen wat ze willen. Het huidige exportverbod blijft gelden tot er een beleid uitgestippeld is ten voordele van de plaatselijke gemeenschappen”, dat vertelde Sesay aan de Britse publieke omroep BBC.

Gevolgen voor milieu en mens

Volgens Mohammed**,** de afgevaardigde directeur van het ministerie van Bosbouw, hebben buitenlandse houthakkers de savanne in het noorden van Sierra Leone ernstige schade toegebracht. Woestijnvorming en het verdwijnen van bepaalde diersoorten zijn twee van de vele gevolgen van de onbegrensde ontbossing. De lokale autoriteiten die samenwerkten met de buitenlandse houthakkers, krijgen een compensatie voor het verlies van hun aandeel in de opbrengst van de houthakbedrijven.
Het wegspoelen van de vruchtbare grondlaag als gevolg van de ontbossing, heeft een grote impact op de plaatselijke veehouders. “De inwoners van de zwaarst getroffen regio zullen moeten verhuizen naar steden en dorpen waar er meer zekerheid is”, dat vertelde Mohammed aan het persagentschap Reuters.

Clandestiene houthak

Er worden vaak illegale houtvoorraden uit Sierra Leone over de grens met Guinee gesmokkeld. Door het verbod in eigen land, stromen houthakkers uit Ivoorkust en Guinee naar Sierra Leone. Volgens Mohammed is de recent verkozen regering onder president Ernest Bai Koroma van plan om de wetgeving over bosbouw te wijzigen, zowel voor Sierra Leoonse als buitenlandse houthakkers.
Door de wijdverspreide clandestiene houthak zijn er geen correcte cijfers beschikbaar over de export van hout in de verschillende landen.