Sluiting grootste staalfabriek Latijns-Amerika "komt te laat"

Nieuws

Sluiting grootste staalfabriek Latijns-Amerika "komt te laat"

Fabiana Frayssinet

14 januari 2013

De sluiting van CSA in Rio de Janeiro, de grootste staalfabriek van Latijns-Amerika, komt te laat, zeggen milieu- en mensenrechtenorganisaties. De Duitse fabriek heeft mens en milieu zware schade toegebracht, zeggen ze.

“Het is een belangrijke stap, maar hij komt te laat” zegt Gabriel Strautman van mensenrechtenorganisatie Justiça Global. “De burgemeester had CSA al lang strikter moeten controleren.”

Het stadsbestuur liet de fabriek vorige week stilleggen omdat CSA niet over de nodige vergunningen zou beschikken. Het bedrijf, dat in 2010 van start ging, had alleen een voorlopige vergunning van zes maanden, maar die werd niet vernieuwd omdat CSA niet de nodige documenten kon voorleggen.

Eigendom van ThyssenKrupp

CSA is eigendom van het Duitse ThyssenKrupp, dat hier samenwerkt met de Braziliaanse staalreus Vale.

“Voor ons is het een overwinning”, zegt Sandra Quintela, econoom van het Instituut voor Alternatief Beleid in de Zuidkegel (PACS). Het ontbreken van een vergunning is maar een van “de ontelbare onregelmatigheden rond dit bedrijf”, zegt ze.

In de zone rond de Sepetibabaai hebben mens en milieu zware schade ondervonden van CSA, zegt ze. De eerste slachtoffers waren de vissers. Toen de fabriek in 2010 van start ging, kwamen al meteen klachten over gezondheidsproblemen als gevolg van de uitstoot van metalen deeltjes, zogeheten zilverregen. Het ministerie van Leefmilieu heeft het bedrijf hier drie keer voor beboet.

Niet meer van deze tijd

CSA erkende het probleem, zei dat het niet om vervuilende deeltjes ging, verontschuldigde zich bij de omwonenden en beloofde verbetering. Maar volgens Quintela bevatte de zilverregen ook vervuilende metalen zoals zink. Ze baseert zich daarvoor op een studie van het ministerie van Leefmilieu en de Pontificale Katholieke Universiteit van Rio de Janeiro.

Vandaag blijven de omwonenden last hebben van ademhalings-, dermatologische en allergische problemen, zegt Quintela, met een studie van de Stichting Oswaldo Cruz in de hand.

Het zijn niet de enige klachten tegen het Duitse bedrijf, zegt Carlos Painel, coördinator van milieuorganisatie Alternativa Terrazul. Bij de milieustudie was er te weinig transparantie, zegt hij, en in de baai zijn mangrovebossen gesneuveld. “Dit is een bedrijf dat niet meer van deze tijd is, met een verouderd bestuur en een fabriek uit de negentiende eeuw.”

CSA diende bij het stadsbestuur een verzoek in om de beslissing te herzien. Volgens het Duitse bedrijf is alles in orde met de vergunningen.