Smartphone doet mensen in ontwikkelingslanden sparen

Nieuws

Toegenomen spaargedrag stimuleert economie, zegt Wereldbank

Smartphone doet mensen in ontwikkelingslanden sparen

Het aantal volwassenen in ontwikkelingslanden dat spaart via een bankrekening stijgt in het snelste tempo in tien jaar tijd. Dat heeft veel te maken met de opmars van de smartphone.

In 2024 spaarde 40% van deze groep volwassenen op een bankrekening, blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldbank. Dat is een stijging met maar liefst 16 procentpunt ten opzichte van 2021.

Dat toegenomen spaargedrag helpt niet alleen de spaarder zelf, maar kan de hele economie van een land stimuleren, zegt de Wereldbank. De spaargelden worden door banken weer ingezet, en stimuleren zo de investeringen, innovatie en economische groei.

Bill Gates, voorzitter van de Gates Foundation, spreekt in een reactie van een echte vooruitgang. ‘Meer mensen dan ooit beschikken over de financiële middelen om te investeren in hun toekomst en economische veerkracht op te bouwen, onder wie vrouwen en andere groepen die vroeger vaker achterbleven. Dit is echte vooruitgang’, zegt Gates.

‘Het pleidooi voor investeren in inclusieve financiële systemen, digitale openbare infrastructuur en connectiviteit is duidelijk – het is een bewezen pad naar de ontsluiting van kansen voor iedereen.’

Genderkloof verkleinen

De cijfers in de Global Findex laten zien dat bijna 80% van de volwassenen wereldwijd nu een financiële rekening heeft. In 2011 was dat nog maar de helft. Toch hebben nog altijd 1,3 miljard volwassenen nog steeds geen toegang tot financiële diensten.

Mobiele telefoons kunnen die kloof helpen dichten: ongeveer 900 miljoen volwassenen zonder financiële rekening hebben een mobiele telefoon, onder wie 530 miljoen een smartphone.

De Findex-gegevens tonen ook aan dat digitale financiële diensten de genderkloof helpen verkleinen: wereldwijd heeft 77% van de vrouwen een rekening, vergeleken met 81% van de mannen. In lage- en middeninkomenslanden is het percentage vrouwen dat een rekening bezit bijna verdubbeld – van 37% in 2011 tot 73% in 2024.