Sneeuwgebrek kan nieuwe wateroorlog uitlokken in Kasjmir

Nieuws

Sneeuwgebrek kan nieuwe wateroorlog uitlokken in Kasjmir

Athar Parvaiz

19 januari 2010

Het dunner wordende sneeuwdek en de terugtrekkende gletsjers in de Himalayadeelstaat Jammu en Kashmir kunnen nieuwe vijandigheden tussen India en Pakistan uitlokken, waarschuwen experts.

De twee landen delen de rivier Indus, een van de langste rivieren ter wereld. De rivier ontspringt in het zuidwesten van Tibet en stroomt van het Himalayagebergte in noordwestelijke richting door Kasjmir.
Pakistan en India zijn al lange tijd in verwikkeld in een territoriaal dispuut over Kasjmir, maar wisten zich tot nu toe te houden aan het Indus Waterverdrag (IWT), dat tot stand kwam door  bemiddeling van de Wereldbank. In dat verdrag zijn mechanismen vastgelegd om ruzies over het delen van het water op te lossen. Een drastische vermindering van water in de regio kan echter een oorlog veroorzaken tussen beide Zuid-Aziatische buurlanden, zeggen deskundigen.

Smeltwater

In de deelstaat Jammu en Kasjmir neemt het sneeuwdek af en stijgt de temperatuur, blijkt uit de resultaten van wetenschappelijk onderzoek die in december werden gepubliceerd in het Journal of Earth System Sciences, een tweemaandelijkse Indiase publicatie.
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van gegevens die verzameld werden tussen 1988 en 2008. De totale sneeuwval in de Kasjmirvallei was 1082 centimeter in de winter van 2004/2005. In 2005//2006 was dat 968 centimeter en in 2006/2007 viel er 961 centimeter sneeuw. “In de hele Kasjmirvallei steeg de maximumtemperatuur in die drie winters”, zegt H.S. Negi, een van de wetenschappers die meewerkte aan het onderzoek.
Anders dan de rivier Brahmaputra in de oostelijke Himalaya, die vooral door regen gevoed wordt, komt het meeste water in de Indus van smeltende sneeuw en smeltend ijs. De klimaatverandering verandert nu de klimaatpatronen en daarmee ook de hoeveelheid smeltende sneeuw.

Verstoring

“De Indus is een levensader voor Pakistan. 75 tot 80 procent van het water stroomt naar Pakistan als smeltwater van de gletsjers in de Himalaya. Dit smeltwater vormt de ruggengraat van het irrigatienetwerk in Pakistan. 90 procent van de landbouwgrond is hiervan afhankelijk”, zegt Irshad Muhammad Khan, directeur van het Global Change Impact Studies Centre in Pakistan.
“Tot nu toe werkte het Waterverdrag goed, maar de impact van de klimaatverandering kan een test worden voor dit verdrag”, zegt econoom Parvez Amir.
Volgens professor Mohammad Sultan van de Universiteit van Kasjmir, daalde de temperatuur in de regio tussen 1950 en 1975 tot 0,2 graden onder het normale niveau. Na 1975 steeg de temperatuur echter met 0,4 graden boven dat niveau en die trend zet nog steeds door.
De neerslag in de lagere delen van Kasjmir nam na 1975 af met 1,2 centimeter en in de hogere delen met 8 centimeter. “Deze verstoring zal in de toekomst invloed hebben op de watervoorziening”, zegt hij.