Sneeuwluipaard is 'fashion victim'

Nieuws

Sneeuwluipaard is 'fashion victim'

Sneeuwluipaard is 'fashion victim'
Sneeuwluipaard is 'fashion victim'

24 juli 2013

De wereldwijde vraag naar kasjmier voert de druk op diersoorten als de jak en de al sterk bedreigde  sneeuwluipaard verder op. De geiten die de wol leveren, pikken steeds grotere delen van de natuurlijk habitat in.

Kasjmier of cashmere, een fijne en zachte wollen stof, is bijzonder gegeerd in de luxe-industrie. De wereldwijde vraag heeft het aantal geiten dat de wol levert in de voorbije twintig doen verdrievoudigen. In Mongolië alleen al groeide het aantal geiten van 5 naar 14 miljoen exemplaren.

Maar de snelle groei van de industrie is slecht nieuws voor een aantal bedreigde diersoorten in Azië, waarschuwen onderzoekers in een studie in het tijdschrift Conservation Biology. Onder meer de Tibetaanse antilope en het Przewalskipaard zien steeds grotere delen van hun habitat kaal gegeten worden door de geiten.

Met het gras en de vegetatie verdwijnen ook prooien voor de sneeuwluipaard. Omdat die noodgedwongen achter de geiten aan gaat, stijgt het aantal dodingen van sneeuwluipaarden door boze geitenhoeders.

Evenwicht

Volgens de onderzoekers is het een moeilijk om het juiste evenwicht te zoeken, omdat de kasjmierhandel een belangrijke bron van inkomsten is voor de lokale gemeenschappen.

“Het is begrijpelijk dat inheemse herders hun levensstandaard proberen te verbeteren”, zegt onderzoeker Charudutt Mishra. “Maar de winsten op korte termijn beschadigen het ecosysteem.” Hij pleit voor een beter beleid op verschillende niveaus om bescherming van de biodiversiteit te verzoenen met de ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Ook een “groen label” voor duurzaam geproduceerde kasjmier kan volgens de wetenschappers een oplossing brengen.