"Snel politieke hervormingen nodig in Mali"

Nieuws

"Snel politieke hervormingen nodig in Mali"

"Snel politieke hervormingen nodig in Mali"
"Snel politieke hervormingen nodig in Mali"

Jim Lobe

12 april 2013

Naarmate Franse troepen zich terugtrekken uit Mali, moet de regering in Bamako dringend een proces van nationale verzoening op gang brengen en de endemische corruptie in het land aanpakken. Dat stelt een rapport van de International Crisis Group (ICG).

De overheid moet stappen ondernemen om de vervolging van de bevolking door de veiligheidsdiensten te voorkomen, met name in gemeenschappen die banden zouden hebben met rebellengroeperingen of islamistische groepen. Bovendien mag de regering in Bamako geen voorwaarden stellen bij de onderhandelingen met de Toearegrebellen, zegt de ICG.

De regering moet erop toezien dat de media geen haat verspreiden of de etnische spanningen erger maken, met name in aanloop naar de nationale verkiezingen die in juli gehouden moeten worden. “Verkiezingen moeten snel gehouden worden, maar niet tegen elke prijs”, zegt Gilles Yabi, directeur voor West Afrika bij de ICG. “De radicalisering van de publieke opinie is een groot risico, en de Malinese leiders en instellingen moeten krachtdadig optreden om te vermijden dat Toearegs en Arabieren door de bevolking op een hoopje gegooid worden met rebellen, terroristen en drugsmokkelaars.

Mensenrechtenschendingen

Bijna tegelijk met het rapport kondigde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch aan dat twee Toearegmannen overleden zijn in gevangenschap in de centrale gevangenis van Bamako. De twee maakten deel uit van een groep van zeven mannen tussen 21 en 66, die gearresteerd werden op verdenking van steun aan islamistische groepen.

Volgens HRW zijn ze waarschijnlijk gestorven als gevolg van de hitte en een gebrek aan ventilatie in hun cel, mogelijk in combinatie met verwondingen die ze opliepen bij eerder misbruik, waaronder slagen en brandwonden.

Het is maar een van de vele incidenten van mishandeling van Toearegs en Arabische bevolking door Malinese soldaten die terugkeerden uit het noorden van het land. Volgens HRW zijn minstens dertien leden van minderheden terechtgesteld door Malinese veiligheidsdiensten en nog eens vijftien anderen “verdwenen”. De incidenten leiden tot sterkere etnische spanningen.

Terugtrekking

Frankrijk is vorige week begonnen met de geleidelijke terugtrekking van de soldaten in Mali. Tegen eind dit jaar moeten er nog maar duizend Franse soldaten in het land blijven. Inmiddels is een 550 man sterke opleidingsmissie van de Europese Unie begonnen met de opleiding van Malinese soldaten, die een antwoord moeten bieden op de dreiging van nieuwe opstanden in het noorden. De EU wil ook de militaire instituten hervormen, ze zuiveren van de endemische corruptie en ze onder burgercontrole plaatsen. Ook in de VS gaan steeds meer stemmen op om het land meer militaire steun te bieden.

Maar het ICG-rapport benadrukt dat politieke initiatieven minstens even belangrijk zijn. “Een focus op terrorisme alleen leidt af van de hoofdproblemen”, zegt Comfort Ero, directeur voor Afrika van de ICG. “Corruptie en slecht beleid zijn belangrijker oorzaken van de huidige crisis dan de terroristische dreiging, het Toearegprobleem of zelfs de kloof tussen het noorden en zuiden van het land.”

“De VN en de regio staan nu voor de uitdaging hun positie op een lijn te krijgen wat het politieke proces betreft, en te benadrukken dat de Malinezen en met name hun elites hun verantwoordelijkheid nemen en het povere bestuur verbeteren om een nieuwe crisis te vermijden.”