Socialisten nemen Aznars immigratiebeleid over
Tito Drago
08 juni 2004
De Spaanse socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero handhaaft de immigratiepolitiek van zijn voorganger, de conservatief José Maria Aznar. Zapatero weigert de honderdduizenden vluchtelingen, die veelal werken in het illegale circuit, te legaliseren.
“Papieren voor iedereen” is er niet meer bij, zei Consuelo Rumi, staatssecretaris voor Migratie, nadat zondag ongeveer duizend illegalen door de politie uit de kathedraal van Barcelona werden verwijderd. De immigranten hielden ‘zitstakingen’, omdat ze willen dat hun werk en verblijf in Spanje wordt gelegaliseerd.
Een aantal migrantenorganisaties en vertegenwoordigers van de belangrijkste vakbonden (UGT en CCOO), politieke partijen en de Rooms-Katholieke Kerk, tekenden zondagochtend vroeg een document waarin de zitstaking werd veroordeeld. Volgens hen was de actie “niet opportuun”, omdat de regering van Zapatero heeft beloofd verbetering aan te brengen in de regelgeving over immigranten.
Volgens schattingen zijn er ongeveer een miljoen illegale immigranten in Spanje. Ze werken zwart, dus zonder sociale zekerheid en de bescherming van het arbeidsrecht.
De nieuwe socialistische regering, die in april werd geïnstalleerd, verwijt de regering Aznar laksheid in de aanpak van het probleem. Bijna 375.000 aanvragen voor een legale status, zelfs van immigranten met arbeidscontracten, liggen nog te wachten op beoordeling.
Volgens Milagros Hernández zullen bezettingsacties zoals die van zondag blijven doorgaan, als de regering niet eerst schoon schip maakt door de status van de immigranten die al in Spanje zijn, te regulariseren. Volgens Hernández moet het probleem op “Europees niveau” worden aangepakt. Daar moeten specifieke, solidaire regels worden opgesteld, zegt hij.
Begoña Sánchez van SOS Racisme in Catalonië, zegt dat de immigranten die de actie in de kathedraal van Barcelona op touw hebben gezet, dat uit pure wanhoop hebben gedaan. Al jarenlang worden hen de fundamentele basisrechten van de democratische samenleving onthouden, aldus Sánchez. Zolang legale immigratie nauwelijks mogelijk is, zal de illegale immigratie een bloeiend bestaan blijven leiden, zegt zij. Buitenlanders die werken in Spanje, zouden volgens haar met onmiddellijke ingang een legale status moeten krijgen, omdat ze bijdragen aan de samenleving. In Spanje maakt het informele arbeidscircuit 25 procent uit van de totale arbeid.
Sánchez betreurt de gebeurtenissen van zondag, maar zegt blij te zijn dat er uiteindelijk niemand is gearresteerd en dat er geen immigranten het land zijn uitgezet.
De bezetting werd georganiseerd door de dezelfde actiegroep die drie jaar geleden met een soortgelijk protest de herziening wist af te dwingen van 34.000 zaken van immigranten aan wie eerder een werk- en verblijfsvergunning was geweigerd.
Tijdens die zitstaking drie jaar geleden speelde voorzitter Nuria Gispert van Caritas een sleutelrol in de onderhandelingen. Maar ook zij ondertekende zondag het document waarin de actie werd veroordeeld. Dit is het verkeerde moment voor acties, aldus Gispert, omdat daarmee de mogelijke onderhandelingen op regionaal en nationaal niveau worden geschaad.
Zapatero zegt ordentelijke immigratie te willen en alle legale middelen te zullen inzetten om de huidige chaos te veranderen in orde. Om dat te bereiken, wil hij tot een akkoord komen met het bedrijfsleven, vakbonden en plaatselijke overheden, en zelfs oppositiepartijen. Dat betekent volgens hem echter niet dat er een ‘generaal pardon’ komt voor de immigranten.
Staatssecretaris Rumi zei dat wordt nagedacht over een systeem waarbij buitenlanders die in bezit zijn van een visum, wordt toegestaan om gedurende drie maanden naar werk te zoeken. Gedurende die periode hebben ze alle rechten die een andere werkzoekende ook heeft. Momenteel komen de meeste immigranten binnen op een toeristenvisum, om vervolgens werk te zoeken in het illegale circuit. (JS/PD)