Sokkenverbod moet Pakistaans stroomnet redden

Nieuws

Sokkenverbod moet Pakistaans stroomnet redden

21 mei 2013

In Pakistaanse overheidsgebouwen worden airconditioners uitgeschakeld en moeten ambtenaren hun sokken thuis laten. Het land wil zo de enorme stroomtekorten aanpakken.

Pakistan lijdt onder enorme stroompannes, op sommige plaatsen soms zelfs tot 20 uur per dag. Een van de oorzaken is de enorme hitte, waardoor airconditioners op volle toeren draaien.

In een wanhopige poging om het tij te keren laat de Pakistaanse overheid in alle openbare gebouwen de airco uitschakelen. Ambtenaren in het hele land kregen ook een memo toegezonden met een nieuwe dress code en als meest opvallende maatregel: sokken worden verboden.

“De dress code bestaat uit een wit of lichtgekleurd shirt (met lange of korte mouwen), een lichtgekleurde broek of salwar kameez en mocassins of sandalen, zonder sokken”, stelt de nieuwe richtlijn van de regering. “Alle ambtenaren krijgen zeven dagen om zich voor te bereiden.”

Stroomtekorten

Pakistaanse stroomproducenten kunnen amper twee derde leveren van de stroomvraag in het land. Een groot deel van de centrales is sterk verouderd, en de aanhoudende droogte maakt de situatie er niet beter op.

Steden als Faisalabad en Gujranwala kregen af te rekenen met stroompannes van bijna een etmaal lang. In de grootstad Peshawar ging het licht veertien uur uit, en in de grensgebieden is er amper vijf of zes uur stroom per dag.

Vooral de industrie is hard getroffen. In Lahore, de tweede grootste stad van het land, is er amper de helft van de dag stroom. De stroompannes leiden tot duizenden ontslagen en gewelddadige protesten in het land.