Somalië wil meer hulp van de Verenigde Staten

Nieuws

Somalië wil meer hulp van de Verenigde Staten

Zach Rosenberg en Jim Lobe

02 oktober 2009

Sharif Sheikh Ahmed, leider van de Somalische Federale Transitieregering (TFG), vraagt de Verenigde Staten om extra hulp op gebied van veiligheid en humanitaire zaken. Die is volgens hem nodig om islamistische rebellen te verslaan en voor de wederopbouw van het land.

Van beloften vanuit de internationale gemeenschap om het land financieel te steunen, werd tot nu toe weinig waargemaakt, zei Sharif deze week tijdens een toespraak bij het Centre for Strategic and International Studies (CSIS).
Er is geld nodig om de veiligheid te garanderen en de vier miljoen ontheemde en op de vlucht geslagen Somaliërs te helpen bij hun terugkeer, zei hij.
Sharif maakte zijn opmerkingen na gesprekken met Amerikaanse functionarissen en een bezoek aan de Verenigde Naties (VN) in New York, waar hij onder andere met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak.
Sharifs Islamitische Unie van Rechtbanken (ICU) werd in 2006 in Mogadishu uit het zadel gewipt door Ethiopische troepen gesteund door de VS. In januari van dit jaar werd hij gekozen tot president en sindsdien staan de VS achter hem. De ICU raakte versplinterd.

Toezeggingen

Gehoopt werd dat Sharifs verkiezing en de introductie van de islamitische sharia-wetgeving, gecombineerd met de terugtrekking van de Ethiopische troepen uit Somalië vorig jaar, de rebellen zou beroven van hun religieuze en nationalistische munitie. In het grootste deel van Zuid-Somalië en in delen van Mogadishu zwaaien ze echter nog steeds de scepter.
Onder president Barack Obama beloofden de VS Sharif 150 miljoen dollar humanitaire hulp en 40 ton militair materieel, ter waarde van 10 miljoen dollar. Die steun zou moeten lopen via de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom). De transitieregering zou zo met hulp van Amisom de rebellen kunnen bestrijden in de hoofdstad en elders.
Sharif vindt dat de VS een “bijzondere verantwoordelijkheid” hebben ten opzichte van de TFG. Daarom wil hij extra hulp om humanitaire hulp te verlenen en de infrastructuur weer op te bouwen.
In april kreeg Sharif tijdens een donorconferentie voor 213 miljoen dollar aan toezeggingen. Slechts een fractie van dat bedrag heeft inmiddels Somalië bereikt, zeggen functionarissen van de Afrikaanse Unie (AU).
“De internationale gemeenschap lijkt op dit moment niets over te hebben voor Somalië”, zei Sharif. Zelfs de hulp vanuit Washington is volgens hem erg beperkt.

Lange adem

Drie maanden geleden werd in de VS gevreesd dat de TFG zou instorten, maar momenteel is er bij waarnemers weer meer vertrouwen dat de regering van Sharif overeind zal blijven, zelfs al ontbreekt het aan kracht om de opstandelingen te verslaan.
“Het is afwachten”, zegt David Shinn, expert van de George Washington University. Hij was van 1996 tot 1999 ambassadeur in Ethiopië. “Vermoedelijk heeft de TFG een langere adem dan Al-Shabaab.”
 
Al-Shabaab wordt in de VS gezien als een terroristische groep die banden heeft met Al-Qaida. De groep wil de regering omverwerpen om een strikt islamitisch bewind in te voeren, vergelijkbaar met dat van de Taliban in Afghanistan. Al-Shabaab heeft banden met Hizbul Islam, een overkoepelende groepering die geleid wordt door Sheik Hassan Dahir Aweys, een voormalige compagnon van Sharif in de ICU. Beide groepen zouden bewapend en gesteund worden door Eritrea.
In de VS bestaat de angst dat de losse coalitie van rebellen, net als de Taliban, een veilige haven zal bieden aan moslimextremisten uit andere landen, inclusief Al-Qaida. Aweys ontkent dat zijn groep banden heeft met Al-Qaida, Al Shabaab overdrijft die banden juist, zegt Shinn.