Somalische kinderen grootste slachtoffers humanitaire crisis


Sandra Foriers
01 augustus 2011
Een rapport van Amnesty International brengt aan het licht welke impact het aanhoudende geweld in Somalië heeft op kinderen en jongeren. Zo is de toegang tot onderwijs zeer beperkt. Wie toch naar school gaat, wordt gerekruteerd als kindsoldaat of riskeert (dodelijke) verwondingen tijdens aanvallen.
Volgens Karen Moeskops, directeur van Amnesty International, wordt de situatie in Somalië stilaan onhoudbaar. “Naast de hongersnood waar de bevolking al jaren mee afrekent, teistert een ernstige mensenrechtencrisis het land. Vooral kinderen en jongeren zijn hiervan de dupe”, zegt Moeskops. “Kinderen in Somalië vrezen voortdurend voor hun leven. Ze worden gerekruteerd als kindsoldaat of sterven in een aanval van de islamitische rebellengroep Al-Shabaab. Een heleboel kinderen is op zichzelf aangewezen, omdat ze hun ouders verloren in gevechten.”
Aanvallen van Al-Shabaab
Amnesty wijt de humanitaire crisis voornamelijk aan de acties van Al-Shabaab. “De rebellen ontzeggen de bevolking de toegang tot humanitaire hulp”, meent Moeskops. “Veel burgers sterven, omdat ze geen toegang krijgen tot adequate gezondheidszorg.”
Scholen hersenspoelen kinderen
Ook het onderwijs lijdt onder de conflicten. Scholen in stedelijke gebieden worden beschadigd of vernietigd. In de hoofdstad Mogadishu sloten veel scholen, omdat leerkrachten en leerlingen voor hun leven vreesden. In de door Al-Shabaab gecontroleerde gebieden gelden strikte beperkingen op het onderwijs. Zo zijn meisjes niet welkom en bepaalde vakken verboden. Bovendien hersenspoelen scholen kinderen om deel te nemen aan de gevechten.
De rebellen gebruiken steeds gewelddadigere methodes om kindsoldaten te rekruteren. Ze overvallen scholen en ontvoeren kinderen en jongeren op publieke plaatsen.
Verloren generatie
Het rapport laat ruim 200 vluchtelingen aan het woord. Zowel kinderen als volwassenen vluchtten voor het geweld in hun vaderland naar Kenia of Djibouti. Velen onder hen zijn zwaar getraumatiseerd door de gruweldaden die ze meemaakten. Een 15-jarige jongen getuigt: “Al-Shabaab vermoordde mijn twee broers. We liepen over de markt in Bakara toen het vuur plots opende. Mijn broers raakten verzeild in de vluchtende massa en stierven. Na de afloop van de gevechten ging ik terug om hun lichamen op te halen.”
Nood aan psychische opvang en onderwijs
Met de getuigenissen wil Amnesty International de aandacht van de internationale gemeenschap trekken. Volgens de organisatie schenken de VN te weinig aandacht aan de gruweldaden van Al-Shabaab en controleren ze de overgangsregering in Somalië onvoldoende. Die regering engageerde zich om de kinderrechten te respecteren, maar nam nog geen enkele concrete maatregel om het geweld te stoppen. Het rapport wil de internationale gemeenschap aanzetten tot meer specifieke acties om slachtoffers van het geweld in Somalië te voorzien van psychologische opvang en onderwijs.
“In dit conflict zonder einde maken kinderen dag na dag ondenkbare gruweldaden mee”, aldus Moeskops. “Deze kinderen dreigen een verloren generatie te worden zolang de wereld de oorlogsmisdaden blijft negeren waar ze het slachtoffer van zijn.”
© 2011 — StampMedia — Sandra Foriers