Somalische piraten zeer actief

Nieuws

Somalische piraten zeer actief

Koen Vansteenland

01 april 2010

Het probleem van de Somalische piraten is nog altijd niet opgelost. De voorbije maand waren ze zelfs uitgesproken actief. Veertien schepen zouden gekaapt zijn en minstens zestien aanvallen verijdeld.

Tijdens het voorbije weekend werden acht Indiase dhows gekaapt met in het totaal honderd bemanningsleden. Volgen The Times of India waren de schepen op weg naar Dubai nadat ze de Somalische haven van Kismayo verlaten hadden. Één schip, de MSV Arzoo, werd na een paar dagen vrijgelaten en kon de Indiase autoriteiten op de hoogte brengen.
‘Zaterdag kregen we informatie dat zeven van onze schepen gekaapt waren door Somalische piraten. Alle communicatie met de bemanning is verbroken en de piraten hebben nog geen contact proberen op te nemen. We wachten op meer informatie’, vertelde Kasam Ali Bholim aan het persbureau PTI. Hij is voorzitter van de Kutch Vahanvati Association (KVA), een rederij uit Gujarat in westelijk India.
Het nieuws van de kaping wordt bevestigd door het Indiase leger. Een officier van de marine vertelde aan The Hindu dat ze de informatie kreeg van het vrijgelaten schip. Blijkbaar had het schip motorproblemen en konden de piraten het niet als toekomstig moederschip gebruiken.

Veertien kapingen

De kapingen van de Indiase schepen zijn geen losstaand feit. Sinds het begin van maart zijn er volgens Australia.to News veertien schepen gekaapt. Daarnaast registreerde het International Maritime Bureau minstens zestien pogingen tot kaping.
De recenste poging vond woensdag plaats toen piraten een Sierra Leoonse tanker probeerden te kapen. Het schip kon de kapers echter afhouden. Maandag lukte het de piraten om de Iceberg I in hun bezit te krijgen. De kaping gebeurde in de Golf van Aden op amper vijftien kilometer van de Jemenitische kust.
Op 22 maart werd dan weer de MV Frigia gekaapt op meer dan 1600 kilometer van de Somalische kust. Het Turkse schip bevond zich op dat moment veel dichter bij de Indiase kust dan bij de Afrikaanse.

Moederschepen

De aanval op de Frigia toont aan dat de piraten zich verder wagen van het vasteland. Het einde van de wintermoeson heeft ervoor gezorgd dat de zeeën relatief kalm geworden zijn zodat het voor de kapers mogelijk is om zich op de open zeeën te begeven.
Door de aanwezigheid van verschillende internationale missies tegen piraterij zouden de kapers hun tactiek aangepast hebben. Ze gebruiken nu “moederschepen” van waaruit ze met kleine bootjes de doelwitten aanvallen. De kaping van die zeven Indische dhows moet wellicht gezien worden als een poging om meer “moederschepen” te verkrijgen.
Op dit moment zouden meer dan twintig schepen nog in handen zijn van Somalische piraten, samen met hun meer dan tweehonderd bemanningsleden.