Spaanse frackingplannen stuiten op groeiend verzet

De Spaanse overheid wil graag gas ontginnen via fracking. Daar komt steeds meer verzet tegen van de bevolking.

  • Aiaraldea Komunikazio Leihoa (CC BY-SA 2.0) Protest tegen fracking in Tertanga in het Baskenland in 2012. Aiaraldea Komunikazio Leihoa (CC BY-SA 2.0)

Bij fracken worden water en chemicaliën onder grote druk in de grond gepompt om gas uit gesteente te winnen. Wereldwijd en vooral in de VS is deze techniek aan een razendsnelle opmars bezig.

Aanvragen voor verkenning

Spanje heeft ook grote interesse. Het kende nog geen exploitatievergunning toe. Maar er kwamen wel al 70 aanvragen voor onderzoek en 62 voor verkenning binnen, zegt het ministerie van Industrie en Energie.

In de gebieden waar frackingplannen zijn, groeit het verzet. Begin deze maand betoogden vierduizend mensen in Medina de Pomar, in het noorden van het land. Ze eisen dat de overheid verkennende boringen daar verbiedt.

Begin vorig jaar werd in de noordelijke regio Cantabrië een verkenningslicentie ingetrokken na aanhoudend protest, zegt Carmen González van de Vereniging tegen Fracking in Cantabrië.

Vervuiling van het grondwater

Het risico voor mens en milieu is te groot, zeggen tegenstanders. Ze wijzen vooral op de vervuiling van het grondwater met chemicaliën, op methaanlekken in de atmosfeer (methaan is een broeikasgas dat veel sterker is dan CO2) en op het risico op aardbevingen.

‘Niemand in Spanje wil fracking!’

Volgens Julio Barea, woordvoeder van Greenpeace Spanje, wil niemand in Spanje fracking. De techniek wordt ‘sociaal en politie volledig afgewezen.’

Minister van Industrie en Energie zegt dat fracking mogelijk moet zijn ‘zolang maar aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.’

Verbod na de verkiezingen

Een jaar geleden ondertekenden twintig politieke partijen, waaronder de socialistische PSOE, de grootste oppositiepartij, een verklaring dat ze fracking zouden verbieden mocht er na de parlementsverkiezingen eind dit jaar een machtswissel komen.

Slechts vier partijen wilden de verklaringen niet ondertekenen, waaronder de Volkspartij (Partido Popular). Die is nu nationaal aan de macht maar kreeg bij de recente lokale verkiezingen zware klappen.

De geïnteresseerde bedrijven zeggen dat het noorden van Spanje veel mogelijkheden biedt voor gaswinning via fracking, vooral Cantabrië, Baskenland en Castilla y León.

Steeds kleinere risico’s

‘Zoals bij elke activiteit zijn er risico’s, maar door de technologische vooruitgang kunnen we die steeds kleiner maken’, zegt Daniel Alameda, directeur-generaal van Shale Gas España, een platform van bedrijven die een verkenningsvergunning op zak hebben. Volgens Alameda zijn de bedrijven ‘er zich volledig van bewust dat ze het milieu moeten respecteren.’

‘Door de technologische vooruitgang kunnen we de risico’s steeds kleiner maken.’

Vervuiling van de grondwaterlagen is uitgesloten omdat fracking 3000 meter onder die lagen plaatsvindt, zegt hij. Bovendien zijn de boorputten geïsoleerd met staal en cement.

‘Dat fracking niet vervuilt, is een leugen’, zegt Samuel Martin-Sosa van milieuorganisatie Ecologistas en Acción. Hij wijst erop dat in de Amerikaanse staat Texas al een eerste vonnis tegen de frackingindustrie geveld is.

Een oliemaatschappij werd daar vorig jaar veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan een gezin dat ziek werd door de nabijheid van frackinginstallaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.