Spanje pakt illegale visserij aan

In Spanje is een nieuwe wet goedgekeurd die de strijd aanbindt met de illegale visserij. Niet alleen de vissers zelf zijn voortaan strafbaar, maar ook Spaanse burgers die zich verrijken dankzij piraatvisserij elders in de wereld.

  • Guillermo Rivas Pacheco (CC BY-NC-SA 2.0) Illegale visserij is naar schatting goed voor 20 tot 40 procent van alle vangsten wereldwijd. Dat is een groot economisch verlies voor alle landen die afhankelijk zijn van de oceanen. Met name kleinschalige vissers, voor wie de vangst van levensbelang is, kreunen onder de visserij. Guillermo Rivas Pacheco (CC BY-NC-SA 2.0)

De nieuwe Spaanse wet is de omzetting van Europese richtlijnen, en maakt het mogelijk om Spaanse burgers te vervolgen die zich verrijken dankzij illegale visserij, ook als de vissersschepen onder vlag van een ander land varen. Verschillende milieuorganisaties, waaronder Oceana en het WWF, noemen het een belangrijke stap en roepen ook de andere EU-lidstaten op om het Spaanse voorbeeld te volgen.

Signaal

‘Dit is een belangrijk signaal naar andere Europese landen.’

‘Het gebrek aan wil bij de lidstaten om die wetten aan te nemen is een ernstig obstakel voor de capaciteiten van de EU om het probleem aan te pakken’, zegt Maria José Cornax van Oceana. ‘Het feit dat Spanje, een van de grootste visserijlanden in de EU, de beslissing heeft genomen om op te treden tegen internationale en bekende piraten, die tot nog toe in straffeloosheid hun gang konden gaan, is een belangrijk signaal naar andere Europese landen.’

De organisaties verwijzen naar een recent geval van piraatvisserij in de Zuidelijke Oceaan. Nieuw-Zeeland doet er onderzoek naar schepen die onder de vlag van Equatoriaal-Guinea varen, maar in verband gebracht worden met een Spaans bedrijf. Op vraag van Nieuw-Zeeland wordt nu door Interpol onderzoek gedaan naar de netwerken achter de schepen. Als de banden bewezen worden, geeft de nieuwe wet de Spaanse overheid munitie om het bedrijf te vervolgen.

Caminado encontré (CC BY-NC-ND.0)

Omdat de illegale vangsten uit de statistieken blijven, onderschatten beleidsmakers hoe sterk sommige soorten bevist worden.

Dubbel probleem

Vooral kleinschalige vissers kreunen onder de illegale visserij.

Illegale visserij is naar schatting goed voor 20 tot 40 procent van alle vangsten wereldwijd. Dat is een groot economisch verlies voor alle landen die afhankelijk zijn van de oceanen. Met name kleinschalige vissers, voor wie de vangst van levensbelang is, kreunen onder de visserij. Ook ecologisch is de praktijk erg schadelijk, want de illegale vissersschepen houden geen rekening met quota of beschermingsmaatregelen voor bepaalde soorten of zeereservaten.

En omdat de illegale vangsten uit de statistieken blijven, onderschatten beleidsmakers hoe sterk sommige soorten bevist worden. Zo leidt piraatvisserij een tweede keer tot overbevissing.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.