Spanje sluit berucht detentiecentrum voor immigranten
Inés Benítez
21 juni 2012
Spaanse mensenrechtengroepen zijn blij met de sluiting van een van de acht detentiecentra voor immigranten. Het gisteren gesloten Centro de Internamiento de Extranjeros (CIE) in Malaga was berucht vanwege de slechte omstandigheden die er heersten.
Mamen Castellano, voorzitter van de ngo Andalucía Acoge (Andalusië Verwelkomt), zegt dat mensen “onnodig leden” in het centrum. Het CIE in Malaga is door het ministerie van Binnenlandse Zaken gesloten vanwege de bouwvallige toestand waarin het verkeerde.
Castellano wijst erop dat het centrum een geschiedenis heeft van seksueel misbruik van vrouwelijke immigranten door de politie, branden en zelfdodingen. In de afgelopen 22 jaar werden er twintigduizend immigranten zonder papieren gehuisvest in het centrum dat een reputatie opbouwde als “meest inhumaan” immigratiecentrum in het land.
Verkapte gevangenissen
Niet-gouvernementele organisaties noemen de centra voor immigranten zonder papieren “verkapte gevangenissen.” Immigranten worden er soms veertig dagen vastgehouden onder slechtere omstandigheden dan in gevangenissen, voor bijvoorbeeld een verkeersovertreding.
Salva LaCruz van de Spaanse Commissie voor Vluchtelingenhulp (CEAR) in Valencia, noemt de sluiting van het CIE in Malaga goed nieuws. “Maar dit besluit maakt geen onderdeel uit van een beleid om de mechanismen die leiden tot repressie van immigranten te ontmantelen.”
CEAR voert samen met mensenrechtenorganisaties campagne om alle CIEs te sluiten. In deze centra is de politie verantwoordelijk voor alles, van veiligheid tot de verstrekking van maaltijden en gezondheidszorg. In gevangenissen is de politie alleen verantwoordelijk voor de veiligheid.
Op het functioneren van de centra komt veel kritiek. Na het overlijden van twee immigranten in centra in Madrid en Barcelona, heeft minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández in op 31 januari van dit jaar aangekondigd dat er nieuwe regels komen voor de centra.
Die nieuwe regels gaan volgens critici echter lang niet ver genoeg. “De politie blijft verantwoordelijk voor alle taken, in plaats van alleen voor de veiligheid”, zegt Castallano. De nieuwe regels bieden volgens haar geen garantie dat de mensenrechten worden gerespecteerd.