Spanning in Venezuela na beperking van recht op betogen

Het Venezolaanse Hooggerechtshof bepaalde eind vorige maand dat manifesteren alleen nog kan na toestemming door de overheid. Een melding van de organisatoren volstaat niet meer. Experts en activisten spreken van een aanslag op de grondwettelijke vrijheden.

  • María Alejandra Mora (CC BY-SA 3.0) Een agent kijkt toe op een van de vele betogingen in Venezuela María Alejandra Mora (CC BY-SA 3.0)

Dit jaar vonden al vijfduizend protestcties plaats tegn de regering. Het verbod van het hooggerechtshof gaat gepaard met de stafrechtelijke vervolging van de organisatoren. Toch zijn er nog geen zichtbare gevolgen van de beperking op het recht op manifesteren in Venezuela. Veel barricades de voorbije weken waren zelfs niet gemeld.

Geen toestemming nodig

Studentenleiders en verscheidene oppositiegroepen kondigden al aan dat ze het nieuwe verbod naast zich neer zullen leggen. “Om te manifesteren heb je geen toestemming nodig maar moed en daadkracht”, zei studentenleider Gabriela Arellano.

De gerechtelijke beslissing “maakt een einde aan garanties voor het recht op vreedzaam demonstreren en onderschrijft de repressie van burgers door gewapende diensten”, zegt  Marino Alvarado van de humanitaire organisatie.

41 doden

Jurist Carlos Ayala, voormalig voorzitter van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, spreekt van “een stap terug” in de “uitdrukkelijke grondwettelijke bepaling dat de staat moet garanderen dat de burgers hun rechten kunnen uitoefenen.”

De Venezolanen eisen al jaren hogere lonen en betere openbare diensten. Maar het zijn de protestacties die de universiteitsstudenten in februari begonnen zijn, waar de regering van Nicolás Maduro nu zijn pijlen op richt.

Bij botsingen tussen veiligheidsdiensten en manifestanten zijn al 41 personen omgekomen en 674 gewonden gevallen. Er is ook sprake van zeventig gevallen van foltering. Van de 2500 manifestanten die zijn opgepakt, zitten er nog 112 vast.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.