Spotgoedkoop en energiezuinig wonen in de kloostertuin

In het Waalse dorpje Hautrage staat een klooster van zusters Franciscanessen. In 2006 riepen zij de hulp in van een Frans-Belgische liefdadigheidsinstelling. Die moest een deel van hun gebouwen renoveren en huizen neerpoten voor ‘armen’. Een zestal woningen is gerenoveerd en intussen verhuurd aan een sociale huisvestingsmaatschappij. Twintig nagelnieuwe woningen zijn nu in aanbouw, waarvan acht huizen wel erg bijzonder zijn.

‘Het gaat om een pilootproject’, zegt Julie Rondier, coördinatrice van Habitat & Humanisme België. Dat is een antenne van de gelijknamige Franse organisatie, die al dertig jaar bestaat.

Beide stichtingen delen één doel: goedkope woningen aanbieden aan families die krap bij kas zitten.

© Habitat & Humanisme Belgique
De lage-energie-woningen in aanbouw
© Habitat & Humanisme Belgique

‘Wij bouwen en verkopen sociale woningen, en daarnaast leiden wij minder koopkrachtige burgers toe naar de koop van een eigen woning. Onze professionals geven begeleiding daarbij en onze vrijwilligers gaan samen met hen op huizenjacht’.

Habitat & Humanisme is als sociale economie-bedrijf een relatief grote speler in Frankrijk. Beleggers vinden er een laagrenderende, maar veilige en ethische belegging, met veel fiscale voordelen.  ‘In België werken we nog niet met aandelen. Private investeerders kunnen wel onze woningen kopen, om die gelijk te verhuren aan een sociale huisvestingsmaatschappij. De belegger is zeker van zijn huurinkomen en heeft twintig jaar geen kopzorgen. Nadien mag hij de woning verkopen of verhuren aan marktprijs’.

Zo zal geschieden met de 8 woningen die nu in aanbouw zijn op de kloostersite in Hautrage, als ze tenminste niet meteen een koper-eigenaar vinden. In tegenstelling tot de twaalf andere, worden de acht lage-energie-huizen helemaal opgetrokken in houtskelet en geïsoleerd met strobalen of papiervlokken.

De Vlaamse architect Henk Van Aelst was betrokken bij het ontwikkelen van de strobalenwoningen en volgt de andere twaalf woningen op.  Van Aelst: ‘De ruwbouw en de dakwerken worden helemaal uitgevoerd door vaklui in opleiding bij de plaatselijke vzw Contrepoint. Dat centrum geeft tweedekansonderwijs aan jongeren die zich opnieuw in de maatschappij willen integreren’.

Doet de sociale bouwpromotor beroep op schoolverlaters of probleemjongeren om de prijs te drukken? Rondier: ‘Natuurlijk krijgen deze studenten in opleiding een lager uurtarief, maar ze werken ook trager. Bovendien doen we dit omwille van het sociale aspect, niet voor het geld. Trouwens alle afwerking- elektriciteit, loodgieterij, … - is in handen van reguliere aannemingsbedrijven’.

Vooralsnog heeft de vzw een zestigtal woningen gebouwd in Franstalig België en zijn er dertig in aanbouw. Nog eens vijftig zitten in onderzoek.

Instapklaar en steeds op dezelfde leest geschoeid, wat schaalvoordelen oplevert en de prijs drukt

© Habitat & Humanisme Belgique

De acht woningen zijn opgetrokken volgens twee standaardmodules: een rechthoekig, een ander vierkant. Die bouwformaten kunnen dan elders gerepliceerd worden, om schaalvoordelen te creëren.

Wil u niet kopen of beleggen, maar niettemin een bijdrage doen? Dat kan.  Bij de Koning Boudewijnstichting heeft Habitat & Humanisme een projectrekening geopend, waardoor giften fiscaal aftrekbaar worden.  ‘We zijn areligieus en apolitiek’, benadrukt Rondier, maar zij ziet er geen graten in dat de koopwoningen in de achtertuin van een klooster staan. Wat zou het ook, als je voor ‘slechts’ 80.000 euro vier kamers en 120 vierkante meter nuttige oppervlakte kan kopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.