Sri Lankaanse artsen moeten kiezen tussen goedkope medicijnen of de cel

Nieuws

Sri Lankaanse artsen moeten kiezen tussen goedkope medicijnen of de cel

Feizal Samathx

05 februari 2008

Artsen op Sri Lanka mogen alleen nog generische geneesmiddelen voorschrijven. Doen ze dat niet, dan vliegen ze de cel in. Artsen- en patiëntenorganisaties gaan samen in het verweer.

Sinds 1 januari mogen artsen op Sri Lanka geneesmiddelen alleen nog met hun generische naam voorschrijven. Minister van Gezondheid Nimal Siripala de Silva dreigt ermee artsen die de regel aan hun laars lappen, achter de tralies te zetten.
De Sri Lankaanse Medische Raad (SLMC), die duizenden artsen vertegenwoordigt, reageert fel: “Er bestaan veel misdaden waarvoor opsluiting nodig is maar hiervoor is zo’n straf absoluut niet gerechtvaardigd.” Volgens het SLMC doen de artsen niets fouts als ze merkmedicijnen voorschrijven en ondertussen de generische namen aangeven.

Het gebeurt niet vaak dat artsen- en patiëntenorganisaties aan dezelfde kant staan als het over generische medicijnen gaat. Nu gebeurt dat wel want ook de Volksbeweging voor Patiëntenrechten (PMRP) kant zich tegen De Silva’s maatregel. Ze wijst erop dat de minister al drie jaar een nieuwe wet tegenhoudt die kwaliteitsmedicijnen voor iedereen betaalbaar moet maken.  Volgens journalist en PMRP-lid Louis Benedict zijn hier mogelijk machtige belangengroepen aan het werk en tracht de minister ondertussen de aandacht af te leiden met afzonderlijke richtlijnen zoals die van 1 januari.

De PMPR voert al jaren campagne voor goedkopere geneesmiddelen, een belangrijk thema in een land waar 30 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Veel patiënten komen uit arme dorpen en volgen blindelings het advies van hun arts of apotheker.

Kwaliteit

Artsen schrijven merkmedicijnen voor omdat ze dan naar eigen zeggen zeker zijn van kwaliteit en efficiëntie. Ze zeggen dat er geen strikte mechanismen zijn die de kwaliteit garanderen van de geïmporteerde geneesmiddelen, die meestal uit India komen.
Maar patiëntenorganisaties verwijten de artsen dat ze onder een hoedje spelen met de geneesmiddelenindustrie, die hun verre studie- en plezierreisjes betaalt en soms zelfs de buitenlandse studies van hun kinderen financiert.

Volgens Louis Benedict zou de nieuwe geneesmiddelenwetgeving hieraan een einde maken. “Er zijn hier nu ongeveer 8.000 medicijnen geregistreerd, een wereldrecord. Het nieuwe beleid wil dat getal terugbrengen tot minder dan 1.000.” Na een evaluatie van alle geneesmiddelen op kwaliteit, efficiëntie, veiligheid, kostprijs en noodzaak zouden er voor iedereen betaalbare kwaliteitsmedicijnen beschikbaar moeten zijn. Het zou het land ook miljoenen dollars uitsparen omdat het niet langer onnodige peperdure merkmedicijnen invoert.

Gezondheidsminister De Silva is een controversieel politicus. De medische sector ging al meermaals in staking tegen zijn beleid.
“Ik ben geen arts geworden om te doen wat een minister mij zegt”, zegt dr. H.H.R. Samarasinghe, een ervaren arts. “De regering staat toe dat honderden merken het land binnenkomen. Maar dan vraagt ze dat artsen alleen generische geneesmiddelen voorschrijven.”

Adrian Basnayake, voorzitter van de Sri Lankaanse Kamer van de Farmaceutische Industrie (SLCPI), zegt dat een verbod van voorschriften met merkmedicijnen een risico betekent voor de patiënten. “Je levert de patiënt nu over aan de persoon in de apotheek, en die is in Sri Lanka meestal niet opgeleid en kan zelfs de voorschriften niet eens lezen.”