Staatsgreep in Niger
Koen Vansteenland
18 februari 2010
In het West-Afrikaanse Niger is donderdag een staatsgreep gepleegd door het leger. De grondwet is opgeschort en alle regeringsinstellingen zijn op non-actief geplaatst.
De coupplegers zouden president Tandja en zijn kabinet in een kazerne vasthouden. Dat meldt de Franse nieuwssite France24. Adamou Harouna, een commandant van het leger, zou de coup bekokstoofd hebben.
De staatsgreep gebeurde donderdagnamiddag na hevige gevechten in de buurt van het presidentieel paleis in de hoofdstad Niamey. Volgens een medewerker van de Nigerese inlichtingendienst, geciteerd door het persagentschap Reuters, is het geweld het gevolg van een couppoging die de presidentiële garde probeert neer te slaan.
Volgens AFP zouden er vier soldaten gedood zijn. Nog volgens AFP heeft de Franse regering haar landgenoten opgedragen om binnen te blijven.
Belgen vast
Verschillende Belgische krantensites melden ook dat een twintigtal Belgen vastzitten in het land nadat hun vliegtuig, op weg naar Nigeria, er een tussenlanding maakte.
Niger, een van de armste landen ter wereld, heeft een rijke geschiedenis van staatsgrepen. Sinds zijn onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 hebben er drie staatsgrepen (1974, 1996 en 1999) plaatsgevonden, gevolgd door militair bewind.
Mamadou Tandja, een ex-legerofficier, werd na de laatste staatsgreep in 1999 verkozen en herkozen in 2004. In 2009 wou hij zich een derde keer kandidaat stellen, ondanks een grondwet die dat verbiedt.
Referendum
Zijn voornemen om een referendum te houden om de grondwet aan te passen werd als illegaal beschouwd door het grondwettelijk hof. Eerst leek hij zich te schikken naar het vonnis maar een paar dagen later ontbond hij het parlement en het grondwettelijke hof. Sindsdien leidt hij het land per decreet.
Op 3 juli installeerde Tandja een nieuw grondwettelijk hof en een maand later (4 augustus) werd het referendum toch gehouden. Het werd een overweldigende overwinning voor de president omdat alle oppositiepartijen het referendum geboycot hadden. Ook de parlementsverkiezingen van 20 oktober waren een triomf voor de president (76 zetels op 113).
Sinds het referendum en de installatie van het nieuwe parlement zit Niger in een politiek impasse. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) probeerde sindsdien te bemiddelen tussen de verschillende partijen.
Recentste ontwikkelingen in Niger