Staatsgreep in Niger [Update & reacties]

Nieuws

Staatsgreep in Niger [Update & reacties]

Staatsgreep in Niger [Update & reacties]
Staatsgreep in Niger [Update & reacties]

Koen Vansteenland

19 februari 2010

De woordvoerder van de Hoge Raad voor het Herstel van de Democratie (CSRD) in Niger verklaarde op de staatstelevisie dat de grondwet opgeschort is en dat alle staatsinstellingen ontbonden zijn. De internationale reacties druppelen binnen.

De coup is gepleegd onder leiding van drie legerkolonels: Djibrilla Hima “Pelé” Hamidou, Harouna Adamou en Goukoye Abdul Karim.
Djibrilla Hamidou, vroeger nog voorzitter van de Nigerese voetbalfederatie, was ook al betrokken bij de coup van 1999, die Majoor Daouda Malam Wanké aan de macht bracht. Tijdens die coup, die de weg plaveide voor democratische verkiezingen die Tandja won, fungeerde Hamidou als woordvoerder.
Harouna Adamou is de bevelhebber van een ondersteuningscompagnie van het leger. Het zou deze compagnie zijn die het meeste werk verricht heeft tijdens de coup. Adamou heeft, net als Hamidou, ook meegedaan aan de coup in 1999.

“Patriottische coup”

Goukoye Abdul Karim is de woordvoerder van de CSRD. Hij zei donderdagavond op de Nigerese staatstelevisie dat het om een “patriottische coup” gaat. ‘De veiligheidsdiensten en het leger hebben beslist om de verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan de spanningen. De grondwet wordt opgeschort en alle staatsinstellingen worden ontbonden.’
‘We vragen aan de bevolking dat ze kalm blijven en zich scharen achter de idealen van de CSRD die van Niger een voorbeeld van democratie en goed bestuur kunnen maken. We roepen de internationale gemeenschap op om ons te steunen in onze patriottische actie om Niger en zijn bevolking te redden van armoede, ontgoocheling en corruptie’, aldus Karim.
De macht zou nu in handen zijn Salou Djibou, een kapitein bij de cavalerie en voorzitter van de CSRD.

President aangehouden

De woordvoerder vermeldde ook nog dat er een avondklok uitgevaardigd is en dat alle grenzen gesloten zijn. Daardoor zitten 26 Belgen vast in hoofdstad Niamey. De 26, waarvan 22 federale agenten en vier bemanningsleden van hun vliegtuig, waren op de terugweg na de repatriatie van asielzoekers naar buurland Nigeria.
Tijdens de coup zou het leger president Mamadou Tandja uit het paleis geëscorteerd hebben toen hij bezig was met een ministerraad. Een plaatselijke journalist vertelde aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera dat ze de president meegenomen hebben naar een legerkamp in de buurt.
‘De rebellen hebben de president meegenomen omdat ze willen dat hij zelf zijn ontslag tekent. Naast de president zijn ook de ministers aangehouden’, aldus de journalist.

Reacties

Jean Ping, voorzitter van de Afrikaanse Unie (UA), veroordeelde in een communiqué de staatsgreep. Hij roept op tot een “snelle terugkeer naar de institutionele orde” en bevestigt “de bereidheid van de UA om zo’n proces te vergemakkelijken”.
De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) heeft bij monde van voorzitter en interim president van Nigeria, Goodluck Jonathan, ook al gereageerd op de situatie. ‘ECOWAS veroordeelt opnieuw alle acties tot het grijpen van de macht of het ongrondwettelijk vasthouden van de ervan.’
 ‘We roepen alle Nigerese betrokkenen, inclusief het leger, op om te accepteren dat de institutionele crisis opgelost moet worden door dialoog en onderhandelingen.’ ECOWAS bemiddelde voordien tussen de oppositie en de inmiddels afgezete president Mamadou Tandja.

Partnerland

Niger is een van de achttien partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Sommige projecten in het land zijn opgeschort als gevolg van de staatsgreep. ‘We blijven de situatie op de voet volgen in samenhang met de Franse autoriteiten’, vertelde minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel aan Belga.
Het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken kan aan de Belgen in Niger enkel de raad geven om binnen te blijven. ‘Voor een politiek standpunt wachten we op de gezamelijke mededeling in Europees verband’, aldus woordvoerder Bart Ouvry.