Statistieken zien vrouwen over het hoofd

Nieuws

Statistieken zien vrouwen over het hoofd

Thalif Deen

19 januari 2006

Bevolkings- en andere statistieken bevatten wereldwijd veel te weinig gegevens over vrouwen. Dat is nefast voor hun sociale en economische situatie, want zonder statistieken vaart de overheid blind, zegt een VN-rapport.

Europa krijgt het beste rapport, maar in Azië, Latijns-Amerika en de Cariben zien statistieken vrouwen nog steeds over het hoofd. Minder dan een derde van de Afrikaanse landen registreert bij geboortes en overlijdens het geslacht, en dat is op dertig jaar tijd amper verbeterd, zegt het rapport van het VN-departement voor Economische en Sociale Zaken. Toch nam de VN-Vrouwenconferentie in Peking elf jaar geleden die bekommernis al op in haar actieplatform.

In Afrika heeft minder dan een derde van de landen informatie over de economische activiteit van vrouwen ten opzichte van die van mannen. Amper de helft heeft tussen 1995 en 2003 minstens een keer geregistreerd hoeveel vrouwen en mannen de bevolking telt en hoeveel meisjes en jongens er zijn ingeschreven in lager, middelbaar en hoger onderwijs.

Is het gemis aan statistische informatie op zich een probleem? Jazeker, want statistieken zijn miskende maar essentiële ingrediënten voor economische en sociale vooruitgang, zegt VN-vice-secretaris-generaal voor Economische en Sociale Zaken José Antonio Ocampo. Alleen met systematische genderstatistieken kan je beoordelen of en hoeveel vrouwen gediscrimineerd worden en er wat aan doen is.

Ook Mary Chamie, het hoofd van de afdeling Demografie en Sociale Statistiek in het VN-departement, drukt erop dat regionale en nationale statistieken nodig zijn voor beleidsopmaak en voor de evaluatie van de nationale ontwikkelingsdoelstellingen. Zij ziet drie prioriteiten voor de Minst Ontwikkelde Landen: een bevolkingscensus houden, vervolgens een onderzoek naar de huishoudens doen om meer details te weten te komen, en ten slotte een bevolkingsregistratiesysteem opzetten dat geboortes registreert opsplitst naar sekse en overlijdens naar sekse en leeftijd.

Een bijkomend probleem is dat veel onderzoeken niet alleen niet het onderscheid maken tussen mannen en vrouwen, maar vrouwen veel minder opnemen in het onderzoek zelf, zegt François Farah, het hoofd van de afdeling Bevolking en Ontwikkeling binnen een andere VN-poot: het VN-Bevolkingsfonds. Vrouwen zijn bijvoorbeeld ondervertegenwoordigd in statistieken over arbeid en landbouw omdat hun bijdrage daarin niet wordt erkend. En in veel landen geven ouders de geboorte van een zoon wel maar die van een dochter niet aan, omdat ze er minder belang aan hechten. (ADR/PD)