Steeds meer ggo’s in niet ggo-voedsel

Nieuws

Steeds meer ggo’s in niet ggo-voedsel

Steeds meer ggo’s in niet ggo-voedsel
Steeds meer ggo’s in niet ggo-voedsel

VILT

21 maart 2014

Doordat er wereldwijd steeds meer genetisch gemodificeerde gewassen worden geteeld, stijgt ook het aantal gevallen van zogenaamde 'ggo-besmetting', waarbij kleine hoeveelheden ggo’s gevonden worden in voedsel en veevoeder. Dat blijkt uit een rondvraag van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Grondstoffen uit Canada, de Verenigde Staten en China liggen doorgaans aan de basis.

Het aantal gevallen waarbij een lage concentratie genetisch gemodificeerde gewassen wordt gevonden in voedingsproducten en veevoeder, neemt gestaag toe. Dat blijkt uit een rondvraag die de FAO uitvoerde bij 75 van zijn leden. In 25 landen leidden de gevallen van ‘ggo-besmetting’ tot een handelsconflict, waarbij vrachten graan, rijst of andere gewassen werden geblokkeerd, vernietigd of teruggestuurd naar het land van herkomst.

198 ggo-besmettingen

Er bestaat geen internationale maatstaf die bepaalt hoeveel een ‘lage concentratie’ is, en dus is de interpretatie afhankelijk van nationale wetgeving, die in sommige gevallen tot onregelmatigheden in de handel kan leiden. Zo kan het zijn dat de concentratie ggo’s in het exporterende land de lokale wetgeving respecteert, maar dat in het importerende land niet het geval is. In totaal registreerde de FAO 198 gevallen van ggo-besmetting tussen 2002 en 2012.

Het aantal gevallen vertoont een stijgende tendens: 138 van de 198 gevallen werden genoteerd tussen 2009 en 2012. De oorzaak was daarbij meestal te zoeken bij grondstoffen afkomstig uit de Verenigde Staten, Canada en China. Lijnzaad, rijst, maïs en papaja veroorzaakten het meeste problemen. “Toch is het aantal gevallen klein vergeleken met de miljoenen tonnen voedsel en veevoeder die dagelijks worden verhandeld”, zegt Renatat Clarke van de FAO.

Uit het onderzoek bleek ook dat er in 30 bij de VN aangesloten landen ggo’s worden geteeld, ofwel voor commercieel gebruik, ofwel voor wetenschappelijk onderzoek, ofwel voor beide. In 17 landen bestaat er geen ggo-wetgeving omtrent voedselveiligheid, veevoeder of milieu, terwijl 55 landen een ‘zero torenance’-beleid hanteren voor niet-geautoriseerde ggo-gewassen.

Tags