Steeds meer haatmisdaden in VS

Nieuws

Steeds meer haatmisdaden in VS

Alison Raphael

26 november 2008

Haatmisdaden in de Verenigde Staten zitten in de lift. Veel daders hebben het op Spaanssprekenden gemunt, maar ook andere minderheden worden het slachtoffer. Mensenrechtenactivisten dringen aan op de goedkeuring van een wet die het federale gerecht inschakelt wanneer lokale functionarissen het probleem miskennen.

De voorbije weken verschenen er brandende kruisen in New Jersey, werd een 37-jarige Ecuadoraan vermoord door een groep jongeren uit Long Island en kon de politie in Tennessee twee skinheads arresteren die Barack Obama wilden vermoorden. Naast de verkiezing van Obama zou ook de verslechtering van de economische situatie verantwoordelijk zijn voor de opflakkering van haatmisdaden.
Maar misdaden tegen hispanics nemen al de voorbije vier jaar constant toe. Volgens cijfers van het FBI stegen misdrijven tegen Afro-Amerikanen, Aziatische Amerikanen, Joden en holebi’s het afgelopen jaar ook allemaal.
“De golf van haat die onze gemeenschappen teistert, bedreigt het hart van onze natie. We moesten een vuist maken tegen de aanwezigheid van haatgroepen en extremisten in onze gemeenschappen”, zegt Janet Murguía, de directeur van de grootste latino mensenrechtenorganisatie in de VS, de National Council of La Raza.

Betere handhaving

Mensenrechtenorganisaties oordelen dat er een nieuwe wet nodig is om het probleem in te dammen. De Local Law Enforcement Hate Crime Prevention Act (LLEHCP) moet de handhaving van de wetten tegen racisme en geweldpleging  versterken, de federale overheid meer mogelijkheden geven op te treden tegen haatmisdrijven en ervoor zorgen dat dergelijke misdrijven meer worden aangegeven. Momenteel mogen lokale functionarissen vrij interpreteren of misdrijven onder de rubriek haatmisdaad vallen.
Het wetsontwerp werd vorig jaar goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden, maar de Senaat raakte het er niet over eens. Activisten zijn “optimistisch” dat de wet opgepikt zal worden door het vernieuwde parlement en de nieuwe regering, zegt Wade Henderson van de Leadership Conference on Civil Rights.
De federale inbreng is volgens de mensenrechtenorganisaties nodig omdat sommige lokale besturen haatmisdaden regelrecht aanmoedigen. Volgens Peter Zamora van het Mexican American Legal Defence Fund hebben sommige mandatarissen in Suffolk Country, waar de Ecuadoraanse migrant werd vermoord, “een sport gemaakt van het aanwakkeren van haat.”
Ook de media, met haatspuiers als Bill O’Reilly van Fox News en Lou Dobbs van CNN en een stijging van het aantal haatsites op het internet, spelen volgens experts een belangrijke rol.