Steeds meer slachtoffers door geïmproviseerde explosieven

Bijna 90 procent van de dodelijke of ernstige verwondingen bij VN-vredessoldaten in Mali wordt veroorzaakt door geïmproviseerde explosieven (IED’s). Dat bleek deze week in New York tijdens een paneldiscussie in aanloop naar de Internationale Dag tegen Landmijnen op 4 april.

  • US Federal Government (cc0) Een EID, ontdekt in Bagdad tijdens de oorlog in Irak. US Federal Government (cc0)

‘In Afghanistan vallen minder slachtoffers door landmijnen, maar hun plaats wordt ingenomen door slachtoffers van IED’s’

Het thema van de bewustwordingscampagne 2015 is ‘Meer dan Mijnen’ en verwijst naar meer dan de traditionele landmijnen. Het gaat ook om geïmproviseerde bommen, clusterbommen en niet-geëxplodeerde munitie, zei Agnès Marcaillou, directeur van Unmas, de VN-organisatie die zich bezighoudt met mijnen, tijdens de paneldiscussie.

Afgevaardigden uit diverse landen maakten duidelijk dat de gevaren veranderen: de dreiging van landmijnen wordt beter hanteerbaar, nu internationale afspraken vruchten beginnen af te werpen, maar het gebruik van geïmproviseerde explosieven neemt toe.

‘In Afghanistan vallen minder slachtoffers door landmijnen, maar hun plaats wordt ingenomen door slachtoffers van IED’s’, zei Marcaillou. Gombo Tchouli, politiek coördinator van de Permanente Missie van Tsjaad in de Verenigde Naties, zei dat Unmas sinds januari 2013 409 slachtoffers van IED’s in Mali heeft geregistreerd, 135 doden en 274 gewonden. In 142 gevallen ging het om vredessoldaten gestationeerd door de VN. ‘IED’s ondermijnen de operationele effectiviteit en vrijheid om te bewegen. Ze weerhouden VN-militairen ervan om het kamp te verlaten en verhinderen implementatie van belangrijke taken’, zei hij.

Colombia

Eric Schilling, adviseur van Unmas, zei dat VN-militairen vaker dan in het verleden slachtoffer zijn van IED’s en andere explosieven. Explosieven zijn tegenwoordig vrij gemakkelijk en goedkoop zelf te maken. ‘De enige beperking is de verbeelding van de maker en de mogelijkheid om aan de benodigde materialen te komen.’

Volgens Marcaillou is Colombia een van de landen in de wereld die de meeste problemen met mijnen heeft, na Afghanistan. Sinds 1990 zouden al elfduizend Colombianen zijn omgekomen door mijnen.

Plaatselijke initiatieven waarbij vooral vrouwen betrokken worden, werden genoemd als een voorbeeld van een “best practice” bij het opruimen van mijnen. ‘Ontmijnen kan niet opgelegd worden van buitenaf. Het is belangrijk contact te leggen met de plaatselijke bevolking en duidelijk te maken wat ze erbij winnen’, zei ambassadeur Karel van Oosterom, permanent vertegenwoordiger namens Nederland bij de Verenigde Naties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.