Steeds meer verdwijngaten op Indiase tsunami-eilanden

Er ontstaan steeds meer verdwijngaten op de Indiase eilandengroep Nicobaren. De oorzaak is wellicht de tsunami van 2004.

Op de vulkanische eilandengroep in de Golf van Bengalen signaleren de bewoners het ene na het andere zinkgat. We konden zelf beelden maken op de eilanden Car Nicobar, Kamorta en Campbell Bay.

© IPS/Malini Shankar

Een verdwijngat op Car Nicobar in de Golf van Bengalen, een populaire toeristische bestemming.

Het is onduidelijk of er ook zinkgaten zijn ontstaan op de naburige eilandengroep Andamanen, waarmee de Nicobaren een bestuurlijke eenheid vormen. De administratie gaf geen toestemming om die eilanden te bezoeken of te fotograferen.

Wellicht door tsunami

Voor het ontstaan van de verdwijngaten heeft de administratie voorlopig geen pasklaar antwoord.

“De zinkgaten op de Andamanen en Nicobaren zijn waarschijnlijk te wijten aan de tsunami”, zegt Arun Bapat van het ministerie van Water.

Ook in Thailand  hebben de Verenigde Naties een toename van het aantal zinkgaten gesignaleerd. In de periode tussen de tsunami van 26 december 2004 en 24 januari 2005 werden er maar liefst 25 verdwijngaten gesignaleerd, een ongekend hoog aantal. Zeventien ervan bevonden zich in de zes provincies die het zwaarst getroffen werden door de tsunami.

Drijfzand

Zinkgaten ontstaan door drijfzand, warmwaterbronnen, geisers of waterhozen in de ondergrond. Het aardoppervlak begint in te zakken tot een groot, gapend gat overblijft.

“Zinkgaten vormen zich het gemakkelijkst in kalkhoudende formaties”, zegt Bapat. “De vermindering of ontbinding van calcium in de ondergrond door toedoen van erosie, drainage of de natuurlijke stroming van water kan zinkgaten veroorzaken. Normalerwijze zijn aardbevingen geen rechtstreekse oorzaak maar het is wel mogelijk dat een aardbeving in kalksteen een verschuiving veroorzaakt die tot een zinkgat kan leiden.”

Verdwijngaten lijken soms onschuldig maar als er zich drijfzand of aardgas onder bevindt, kan een simpele misstap iemand doen wegzinken in een geiser of een zwart gat.

Soms zijn de zinkgaten aanleiding voor andere geologische fenomenen zoals warmwaterbronnen, waterhozen, aardgasemissies of zelfs scheuren in ondergrondse magmakamers.

Op de Andamanen en Nicobaren wonen 350.000 mensen. Daarvan behoren er 20.000 tot bedreigde inheemse volkeren.

De eilandengroep is een populaire toeristische bestemming. Hij trok vorig jaar een kwart miljoen toeristen aan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.