Wereldwijd 3 procent minder stroom geproduceerd op basis van steenkool

Steenkoolverbruik valt terug in 2019

Анатолий Стафичук / Pixabay

 

Alle trends wijzen op een grote terugval in het gebruik van steenkool in 2019. Vooral de trends in China, de VS, de EU en Japan doen de wereldwijde stroomproductie met steenkool dalen met 3 procent.

Onlangs nog raakte bekend dat het steenkoolverbruik in verschillende Aziatische landen toeneemt en dat China nieuwe centrales bouwt. Maar die ontwikkelingen kunnen niet op tegen de wereldwijde trend, zegt Tim Buckley van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

“Met amper 4,6 procent van de totale stroomproductie uit steenkool is Zuidoost-Azië niet groot genoeg om te compenseren voor de dramatische terugval van het verbruik in de Verenigde Staten, de Europese Unie en Zuid-Korea, en de gestage daling in Japan”, zegt Buckley, die het rapport opstelde in samenwerking met het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) en de Britse denktank Sandbag.

Dit jaar daalde de vraag naar steenkool onverwacht in India, terwijl de groei in China zijn plafond heeft bereikt. In de Verenigde Staten werd een recorddaling opgetekend: de stroomproductie uit steenkool kromp dit jaar met 13 procent. “En de Europese Unie heeft iedereen verrast met een daling van 23 procent tussen september vorig jaar en dit jaar. In Japan gaat het om een daling van 3,5 procent.”

3 procent 

Wereldwijd wordt dit jaar 3 procent minder stroom geproduceerd op basis van steenkool - een daling die veel sneller verloopt dan voorspeld.

“De elektriciteitsmarkt kent wereldwijd een dramatische ‘disruptie’ door de technologische ontwikkelingen”, zegt Buckley. “De prijs van hernieuwbare energie en batterijen daalt met dubbele cijfers en nieuwe steenkoolcentrales hebben het steeds moeilijker om daarmee te concurreren.”

Investeringen

Volgens IEEFA trekken ook financiers zich in toenemende mate terug uit steenkool uit angst voor ‘stranded assets’: onverkoopbare voorraden. Al 110 grote financiële instellingen hebben aangekondigd dat ze steenkool niet langer willen financieren, waaronder onlangs nog de Europese Investeringsbank.

“De teloorgang van steenkool op lange termijn wordt steeds duidelijker”, zegt Buckley. “De afname van de groei in China, ondanks de bouw van nieuwe centrales, en de totaal onverwachte terugval in India dit jaar zijn signalen dat technologie de wereldwijde energiemarkten door elkaar schudt. Financiële planners kunnen de transitie van de sector niet bijhouden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.