Stijgend aantal organisaties compenseert CO2-uitstoot

Nieuws

Stijgend aantal organisaties compenseert CO2-uitstoot

Wouter Derijck

18 januari 2008

Het Belgische ngo-initiatief CompenCO2 biedt de mogelijkheid de persoonlijke CO2-uitstoot financieel te compenseren. De Europese consumentenorganisatie Eurocoop maakte dinsdag bekend te willen meestappen in de logica van CompenCO2.

Sinds het opstarten van de CO2-emissiehandel bieden heel wat buitenlandse projecten de mogelijkheid aan de uitstoot van broeikasgassen financieel te compenseren. Met de oprichting van CompenCO2 sprongen ook Belgische milieubewegingen en Noord-Zuidorganisaties op de internationale kar. CompenCO2 berekent ieders persoonlijke CO2-uitstoot en investeert de ontvangen ‘milieuvergoedingen’ in projecten die elders CO2-uitstoot vermijden én mens en natuur verdedigen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
De logica achter de CO2-compensatie kent steeds meer ingang in de geesten van de mensen. Niet alleen particulieren maar ook internationale organisaties tonen interesse in CO2-compensatie. Zo engageert de Europese consumentenorganisatie Eurocoop zich om het rij- en vliegverkeer van haar overkoepelend secretariaat in Brussel te compenseren. Bovendien zal de koepelorganisatie het initiatief promoten onder haar 3.200 regionale en lokale lidorganisaties.
‘Hoewel het in dit geval om een klein secretariaat gaat, past het akkoord in een steeds groeiende belangstelling’, aldus Steven Vromman van CompenCO2. Naast particulieren, privébedrijven en overheden, engageren ook steeds meer reisorganisaties zich bij CompenCO2. ‘Anders Reizen en Kris Kras compenseren de vliegtuigreizen van hun begeleiders. Binnenkort zet ook Connections een eerste stap in dezelfde richting door bij elke boeking haar klanten automatisch te toetsen naar de interesse om de CO2-uitstoot te compenseren’.
CompenCO2, dat jaarlijks financieel door Ethibel wordt doorgelicht, investeert de verzamelde fondsen in kleine projecten in ontwikkelingslanden die de effecten van de klimaatverandering helpen op te vangen. Toch blijft de eerste doelstelling niet om zoveel mogelijk geld te innen, wel mensen bewust te maken van hun gedrag, aldus CompenCO2.