Strijd tegen hiv/aids begint te haperen

Nieuws

Overwinningen van de voorbije jaren worden bedreigd, aldus directeur van UNAIDS

Strijd tegen hiv/aids begint te haperen

Strijd tegen hiv/aids begint te haperen
Strijd tegen hiv/aids begint te haperen

IPS

27 juli 2019

De wereldwijde strijd tegen aids begint te haperen, waarschuwen de Verenigde Naties. Er is een tekort aan middelen en het aantal nieuwe besmettingen piekt weer bij bepaalde groepen en in ontwikkelingslanden.

CC0

CC0

Gunilla Carlsson, directeur van UNAIDS, wijst erop dat de overwinningen die de voorbije jaren zijn geboekt weer bedreigd worden, met name in Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Afrika.

“We zijn op een moeilijk kruispunt gekomen in onze strijd tegen hiv”, zegt ze. “Sommige landen boeken indrukwekkende vooruitgang terwijl andere weer een toename zien in het aantal besmettingen en zelfs in het aantal slachtoffers. De jaarlijkse vooruitgang neemt af en het tempo vertraagt.”

Risicogroepen

Meer dan de helft van alle nieuwe hiv-besmettingen komt voor bij druggebruikers, sekswerkers, mannen die sex hebben met mannen, transgenders, gevangenen en de seksuele partners van die groepen, zegt Carlsson. En veel van die risicogroepen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.

Een rapport van UNAIDS dat eerder deze maand verscheen wijst op “zorgwekkende toename” van het aantal nieuwe infecties in Oost-Europa en Centraal-Azië, waar het aantal hiv-gevallen met 29 procent steeg, en ook in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika.

Gebrek aan middelen

De middelen die wereldwijd ter beschikking worden gesteld voor de strijd tegen hiv/aids daalden sterk in 2018, met bijna een miljard dollar. Nationale investeringen groeiden niet snel genoeg om de opdrogende internationale steun te compenseren.

Vorig jaar was maar 19 miljard dollar beschikbaar voor de strijd tegen de ziekte - zo’n 7,2 miljard onder de 26,2 miljard die nodig is tegen 2020

Vorig jaar was daardoor maar 19 miljard dollar beschikbaar voor de strijd tegen de ziekte - zo’n 7,2 miljard onder de 26,2 miljard die nodig is tegen 2020, zegt Carlsson, die spreekt van een “erg zorgwekkende ontwikkeling”.

“Aids stoppen zal niet mogelijk zijn als we niet slim en snel investeren, focussen op de mensen eerst in plaats van de ziekte, en een stappenplan creëren voor de mensen die achterop geraken”, zegt ze.

1,7 miljoen besmettingen

In 2018 stierven wereldwijd 770.000 mensen aan aids en waren zo’n 38 miljoen mensen besmet met hiv. De ziekte kan nog steeds niet genezen worden maar de besmetting kan onder controle gehouden worden met antiretrovirale geneesmiddelen. Zo’n 23,3 miljoen van de besmette patiënten krijgen de geneesmiddelen die ze nodig hebben.

Vorig jaar kwamen er zo’n 1,7 miljoen nieuwe besmettingen bij - een daling met 16 procent sinds 2010, die vooral het gevolg is van de vooruitgang in de strijd tegen de ziekte in zuidelijk Afrika. Zuid-Afrika zelf bijvoorbeeld heeft het aantal nieuwe besmettingen met meer dan 40 procent teruggedrongen sinds 2010. Tegelijk waarschuwt Unaids dat de ziekte nog veel voorkomend is in andere delen van Afrika.