Overwinningen van de voorbije jaren worden bedreigd, aldus directeur van UNAIDS

Strijd tegen hiv/aids begint te haperen

CC0

 

De wereldwijde strijd tegen aids begint te haperen, waarschuwen de Verenigde Naties. Er is een tekort aan middelen en het aantal nieuwe besmettingen piekt weer bij bepaalde groepen en in ontwikkelingslanden.

Gunilla Carlsson, directeur van UNAIDS, wijst erop dat de overwinningen die de voorbije jaren zijn geboekt weer bedreigd worden, met name in Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Afrika.

“We zijn op een moeilijk kruispunt gekomen in onze strijd tegen hiv”, zegt ze. “Sommige landen boeken indrukwekkende vooruitgang terwijl andere weer een toename zien in het aantal besmettingen en zelfs in het aantal slachtoffers. De jaarlijkse vooruitgang neemt af en het tempo vertraagt.”

Risicogroepen

Meer dan de helft van alle nieuwe hiv-besmettingen komt voor bij druggebruikers, sekswerkers, mannen die sex hebben met mannen, transgenders, gevangenen en de seksuele partners van die groepen, zegt Carlsson. En veel van die risicogroepen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.

Een rapport van UNAIDS dat eerder deze maand verscheen wijst op “zorgwekkende toename” van het aantal nieuwe infecties in Oost-Europa en Centraal-Azië, waar het aantal hiv-gevallen met 29 procent steeg, en ook in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika.

Gebrek aan middelen

De middelen die wereldwijd ter beschikking worden gesteld voor de strijd tegen hiv/aids daalden sterk in 2018, met bijna een miljard dollar. Nationale investeringen groeiden niet snel genoeg om de opdrogende internationale steun te compenseren.

Vorig jaar was maar 19 miljard dollar beschikbaar voor de strijd tegen de ziekte - zo’n 7,2 miljard onder de 26,2 miljard die nodig is tegen 2020

Vorig jaar was daardoor maar 19 miljard dollar beschikbaar voor de strijd tegen de ziekte - zo’n 7,2 miljard onder de 26,2 miljard die nodig is tegen 2020, zegt Carlsson, die spreekt van een “erg zorgwekkende ontwikkeling”.

“Aids stoppen zal niet mogelijk zijn als we niet slim en snel investeren, focussen op de mensen eerst in plaats van de ziekte, en een stappenplan creëren voor de mensen die achterop geraken”, zegt ze.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

1,7 miljoen besmettingen

In 2018 stierven wereldwijd 770.000 mensen aan aids en waren zo’n 38 miljoen mensen besmet met hiv. De ziekte kan nog steeds niet genezen worden maar de besmetting kan onder controle gehouden worden met antiretrovirale geneesmiddelen. Zo’n 23,3 miljoen van de besmette patiënten krijgen de geneesmiddelen die ze nodig hebben.

Vorig jaar kwamen er zo’n 1,7 miljoen nieuwe besmettingen bij - een daling met 16 procent sinds 2010, die vooral het gevolg is van de vooruitgang in de strijd tegen de ziekte in zuidelijk Afrika. Zuid-Afrika zelf bijvoorbeeld heeft het aantal nieuwe besmettingen met meer dan 40 procent teruggedrongen sinds 2010. Tegelijk waarschuwt Unaids dat de ziekte nog veel voorkomend is in andere delen van Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.