Strijd tegen klimaatverandering kost Latijns-Amerika miljarden

Nieuws

Strijd tegen klimaatverandering kost Latijns-Amerika miljarden

Emilio Godoy

24 november 2008

De Wereldbank heeft berekend dat de landen in Latijns-Amerika en de Caraïben miljarden euro economische schade zullen oplopen door de klimaatwijziging. Latijns-Amerikaanse politici verwachten een extra inspanning van de geïndustrialiseerde landen om die crisis te lijf te kunnen gaan.

Stormen, droogte en overstromingen zullen de landen in Latijns-Amerika en de Caraïben minstens 0,6 procent van hun bruto binnenlands product kosten. Dat zegt een studie van de Wereldbank die afgelopen vrijdag gepresenteerd werd op een Latijns-Amerikaans congres over de uitdagingen van de globale financiële en klimaatcrisis. Het rapport stelt dat het bruto binnenlands product van de getroffen landen elke tien jaar met twee percent zal dalen als de frequentie van natuurlijke rampen toeneemt van één grote ramp per vier jaar naar één catastrofe elke drie jaar.
Volgens het rapport is de gemiddelde temperatuur in Latijns-Amerika tijdens het laatste decennium gestegen met 0,1 graden Celsius. Bovendien heeft het continent de laatste tien jaar moeten afrekenen met uitzonderlijk sterke orkanen, overstromingen in Zuid-Brazilië, Paraguay en Uruguay en droogte in Chili, Zuidwest-Argentinië en Peru.
De Wereldbank voorspelt dat alle tropische gletsjers zullen wegsmelten en dat tropische ziekten steeds verder zullen uitbreiden. Bovendien zal het grootste deel van de bestaande ecosystemen verdwijnen. Latijns-Amerika en de Caraïben beschikken over meer dan 30 procent van de bossen en 65 procent van de tropische bossen op aarde.
De productiviteit in de landbouwsector zal met 12 tot 50 procent zakken in Latijns-Amerika, afhankelijk van de ernst van de klimaatverandering. In Mexico riskeert 30 tot 85 procent van de boerderijen een volledig verlies aan economische productiviteit. De Latijns-Amerikaanse en Caribische regio zijn goed voor 12 procent van de globale landbouwproductie en 3 procent van het wereldwijde aantal jobs in de landbouwsector.
De economie van de Caribische regio dreigt tegen 2050 ongeveer vijf miljard euro in te schieten door verliezen in de visvangst en in de toeristische en farmaceutische industrie.

Aanpassen

Latijns-Amerika is verantwoordelijk voor 12 procent van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen. De regio zal maatregelen moeten treffen om die uitstoot niet te verhogen. “Daarvoor is geld nodig”, zegt Jamaicaans politicus Noel Arscott, “en de vraag is waar we dat gaan vinden.” De volgende vijf jaar zal Jamaica anderhalf miljard euro moeten investeren in hernieuwbare energie om de uitstoot van CO2 in te dijken.  
“We moeten aanpassen aan de klimaatverandering”, zegt Lourdes Palacios, een politicus uit El Salvador. “En het geld voor de aanpassing moet uit de geïndustrialiseerde landen komen. Zij zijn degenen die de uitstoot moeten verminderen.”
In de slotresolutie stellen de deelnemers dat de grote ontwikkelingslanden moeten beloven om tegen 2020 hun uitstoot van CO2 te verminderen. Dat is al lang een eis van veel industrielanden. Volgens de conferentie moeten die geïndustrialiseerde financieel en technologisch te hulp schieten om die reductie mogelijk te maken.
Het was de eerste keer dat politici uit heel Latijns-Amerika samen zaten om de klimaatcrisis te bespreken. Het congres werd gehouden als voorbereiding op de VN-klimaatconferentie die volgende maand in Polen plaatsvindt.