Stroperij maakt Congolese bossen kwetsbaar

Nieuws

Stroperij maakt Congolese bossen kwetsbaar

Stroperij maakt Congolese bossen kwetsbaar
Stroperij maakt Congolese bossen kwetsbaar

24 juli 2013

De jacht op olifanten, gorilla's, antilopes en andere dieren zet de regenwouden in het Congobekken onder druk. Omdat de dieren belangrijke verspreiders van zaden zijn, kan de jacht op lange termijn de gezondheid en veerkracht van de regenwouden in gevaar brengen, blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers van de Universiteiten van Oxford, Queensland en Sterling, waarschuwen in een grootschalige studie voor “diepgaande ecologische veranderingen die opgestart worden door de jacht, en die de impact van de klimaatverandering op de regio nog kunnen versterken.”

De mens jacht sinds jaar en dag op de dieren in Afrikaanse bossen, maar in de voorbije decennia heeft de aanleg van wegen voor de houtkap de wouden veel toegankelijker gemaakt. Bovendien is er in de steden een lucratieve markt ontstaan voor ‘bushmeat’, vlees uit de wouden. Beide factoren hebben bijgedragen aan een enorme groei van de jacht in de Congolese wouden. De snel groeiende vraag naar ivoor maakt de situatie nog erger door de druk op olifantenpopulaties.

Zaadverspreiders

Met de bejaagde diersoorten verdwijnen belangrijke zaadverspreiders die een sleutelrol spelen in het ecosysteem van het woud. Zo blijkt nu al in West-Afrika dat het verlies van olifanten leidt tot verlies aan biodiversiteit door de groei van meer kleinere, sneller groeiende bomen die minder CO2 opslaan.

Bovendien worden de wouden zo kwetsbaarder voor de gevolgen van de klimaatverandering, waaronder bosbranden en droogte.