Stropers bedreigen ook Afrikaanse gieren

Nieuws

Stropers bedreigen ook Afrikaanse gieren

Stropers bedreigen ook Afrikaanse gieren
Stropers bedreigen ook Afrikaanse gieren

IPS

29 oktober 2015

Niet alleen olifanten en neushoorns dreigen uit te sterven als gevolg van de stroperij. Ook zes van de elf soorten Afrikaanse gieren zijn met uitsterven bedreigd, blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

De teloorgang van de Afrikaanse gieren heeft verschillende oorzaken: vaak worden de dieren per toeval het slachtoffer van vergiftigde karkassen die bedoeld zijn om grote roofdieren uit te schakelen. Maar ze worden ook vaak met opzet vergiftigd. De gieren cirkelen immers boven karkassen en kunnen zo parkwachters aantrekken op plekken waar stropers ze liever niet hebben.

Met de dieren verdwijnt niet alleen een van de meest iconische en spectaculaire diersoorten in de Afrikaanse lucht, zegt Julius Arinaitwe van BirdLife International. ‘De snelle teloorgang van de gieren heeft ook diepgaande gevolgen voor de bevolking, want de dieren helpen ziektes te vermijden omdat ze rottende karkassen opruimen.’

Er is nog tijd om in te grijpen, zegt BirdLife International. ‘Nu we ons bewust beginnen worden van de schaal waarop de populaties achteruit gaan, is er nog net genoeg tijd voor natuurbeschermers om samen te werken met beleidsmakers, geloofsorganisaties en overheden om die prachtige dieren een toekomst te verzekeren’, zegt Arinaitwe.

Rode Lijst

Wereldwijd hebben 40 nieuwe vogelsoorten een hoger risico op uitsterven gekregen op de Rode Lijst van de IUCN. Daar zijn ook Europese soorten bij zoals de papegaaiduiker en de zomertortel. Daar tegenover staan 23 soorten die het weer iets beter doen.

‘Gieren en andere vogelsoorten spelen een cruciale rol in het behoud van gezonde ecosystemen’

‘Gieren en andere vogelsoorten spelen een cruciale rol in het behoud van gezonde ecosystemen’, zegt Simon Stuart, voorzitter van de IUCN Species Survival Commission. ‘Hun teloorgang kan ernstige effecten hebben op andere soorten en de vele diensten die de natuur biedt. Hoewel het bemoedigend is te zien dat beschermingsmaatregelen enkele positieve effecten hebben, is deze update van de lijst opnieuw een belangrijk alarmsignaal. Het toont aan dat we dringend inspanningen moeten doen om deze soorten te beschermen.’