Stropers hacken gps-signaal van tijgers

Nieuws

Stropers hacken gps-signaal van tijgers

Stropers hacken gps-signaal van tijgers
Stropers hacken gps-signaal van tijgers

23 september 2013

Stropers hebben de computers gehackt van het tijgerreservaat Bori-Satpura in India. Ze kregen zo toegang tot de gps-coördinaten van de beschermde Bengaalse tijgers in het reservaat.

In de strijd voor het behoud van bedreigde diersoorten wordt steeds meer gebruik gemaakt van hoogtechnologische middelen zoals gps- en radiozenders. Op die manier kunnen waardevolle exemplaren gevolgd en beschermd worden. Maar als de informatie in handen valt van stropers, kan ze de dieren in groot gevaar brengen.

Verschillende tijgers in het reservaat Bori-Satpura in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh zijn uitgerust met een halsband die op vaste tijdstippen de locatie van de dieren doorstuurt. Die gegevens worden doorgestuurd via een e-mailaccount die normaal maar door drie personen bekeken kan worden.

Maar onbekende hackers slaagden erin die account te kraken. Op die manier kregen ze toegang tot de gegevens van minstens een van de tijgers met de naam Panna-211.

Omdat het voorlopig nog onduidelijk is wie achter de inbraak zit en hoeveel informatie precies gestolen is, zal Panna-211 de volgende zes maanden extra bescherming krijgen.

Juridisch kluwen

De Indiase overheid en de parkdiensten weten niet meteen hoe ze moeten reageren op de nieuwe aanpak van de stropers. Zo is het nog onduidelijk waar ze een klacht kunnen indienen, omdat de inbraakpoging vanuit een andere deelstaat gelanceerd is.

Er is ook nog discussie wie de klacht moet indienen: het parkbestuur, de dienst die de halsbanden aanbracht, of de provider van het e-mailadres. Bovendien is het niet duidelijk of de zaak geregistreerd moet worden als een poging tot hacken met criminele bedoelingen, of een poging tot stroperij.