'Zonder nieuws leven we in het donker'
Student maakt papieren nieuwsbrief na ineenstorting media in Myanmar
IPS / Thomson Reuters News Foundation / Beh Lih Yi
13 april 2021
Nieuws delen via internet en media is in Myanmar erg moeilijk geworden sinds de militaire coup van februari. Een student journalistiek vond daar iets op: hij maakt elke dag een ouderwetse nieuwsbrief, die je zelf kan uitprinten op een A4’tje.
Ko Naing publiceert het bulletin vervolgens elke avond via sociale media en print ongeveer 300 exemplaren uit om de volgende ochtend te verspreiden.
© Twitter The Voice Of Spring Daily
Nieuws delen via internet en media is in Myanmar erg moeilijk geworden sinds de militaire coup van februari. Een student journalistiek vond daar iets op: hij maakt elke dag een ouderwetse nieuwsbrief, die je zelf kan uitprinten op een A4’tje. ‘Wie met een echte krant gezien wordt, kan in de problemen komen.’
Door de repressieve maatregelen tegen de geprinte media en zware beperkingen op internetverkeer, worstelde de Myanmarese student Ko Naing (niet zijn echte naam) met het vinden van manieren om nieuws te delen over de protesten tegen de militaire dictatuur die op 1 februari de macht greep.
Hij besloot terug te gaan naar de basis - een eenvoudige nieuwsbrief geprint op A4-papier en met de hand verspreid.
Sinds vorige week circuleert ‘The Voice of Spring’, een dagelijkse publicatie van twee pagina’s in het Birmees, in een poging de maatregelen van de militairen om burgers informatie te onthouden, te bestrijden.
Discreet
‘Het is simpelweg een A4-tje op beide kanten bedrukt. Het is makkelijk mee te nemen en mensen kunnen het discreet delen en verspreiden’, vertelt de 28-jarige journalistiekstudent Ko Naing via een berichten-app vanuit Myanmar. ‘Mensen kunnen het blaadje opvouwen en delen. Wie met een echte krant gezien wordt, kan in de problemen komen, daarom houd ik het simpel met zo’n kort pamflet’, voegt hij toe.
‘Wie met een echte krant gezien wordt, kan in de problemen komen, daarom houd ik het simpel met zo’n kort pamflet.’
Sinds de staatsgreep, waarbij de gekozen regering van Aung San Suu Kyi omvergeworpen werd, hebben veiligheidstroepen zo’n 600 burgers gedood, stelt de belangenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). Daarnaast zitten momenteel meer dan 2800 mensen gevangen.
Legerchef Min Aung Hlaing, die de staatsgreep leidde, heeft gezegd dat het doel van de burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging was ‘om het land te vernietigen’.
De junta stelt verder dat het de macht overnam van de regering van Aung San Suu Kyi omdat er tijdens de verkiezingen in november gefraudeerd zou zijn - een bewering die door de verkiezingscommissie en internationale waarnemers is verworpen. De legerleiding heeft beloofd om nieuwe verkiezingen uit te roepen.
‘Het is voor iedereen gratis en ik vraag de lezers om het pamflet met anderen te delen nadat ze het gelezen hebben.’
© Twitter The Voice Of Spring Daily
Burgers worden onwetend gehouden
De afgelopen twee maanden is in Myanmar grote woede ontstoken over de staatsgreep. Die maakte een abrupt einde aan een kort tijdperk van democratische en economische hervormingen en internationale toenadering na de militaire dictatuur waarin het land tussen 1962 en 2011 leefde.
De grotendeels door jongeren geleide anti-coupbeweging, door sommige demonstranten een ‘lenterevolutie’ genoemd, organiseert straatprotesten en een burgerlijke ongehoorzaamheidscampagne die vooral stakingen omvat.
Terwijl de landelijke protesten voortduurden, richtte de junta haar aandacht op de media – zo werd de vergunning van verschillende onafhankelijke mediakanalen ingetrokken - en beperkte ze de internettoegang van burgers drastisch.
Afgesneden van internet
Sinds 2 april is al het mobiele dataverkeer en het draadloze breedbandinternet afgesloten, waardoor het grootste deel van de bevolking in Myanmar van het internet is afgesneden. Toegang krijgen tot onafhankelijke informatie of bijeenkomsten organiseren wordt op deze manier heel moeilijk gemaakt.
Alleen de veel tragere glasvezel- en vaste verbindingen werken nog, waardoor maar heel weinig mensen online kunnen komen. Ko Naing is een van de weinige burgers bij wie in de woonplaats glasvezelkabel is aangelegd.
Alleen de veel tragere glasvezel- en vaste verbindingen werken nog, waardoor maar heel weinig mensen online kunnen komen.
Elke dag selecteert hij nieuwsberichten van betrouwbare mediakanalen en vat die samen in een nieuwsbrief. Zijn bulletin houdt ook de laatste aantallen van gedode en gearresteerde burgers bij.
Ko Naing publiceert het bulletin vervolgens elke avond via sociale media - Twitter en Facebook - en print ongeveer 300 exemplaren uit om de volgende ochtend te verspreiden.
‘Mijn doelgroep bestaat uit mensen die geen toegang tot internet hebben. Het is voor iedereen gratis en ik vraag de lezers om het pamflet met anderen te delen nadat ze het gelezen hebben’, vertelt hij.
Via digitale weg
De digitale versie van de nieuwsbrief heeft geholpen om het bulletin ook buiten zijn eigen gemeenschap te verspreiden, zegt Ko Naing – een teken van hoe wijdverbreid internet is geworden in het land met 54 miljoen inwoners.
Zo hebben studenten in andere steden de nieuwsbrief gedownload en uitgeprint om zelf te verspreiden, zeg hij. Naing belooft alvast om radiobulletins te gaan gebruiken om nieuws te vergaren als zijn toegang tot internet ook wordt afgesneden. ‘Zonder nieuws leven we in het donker’, besluit hij.
Om de identiteit van Ko Naing te beschermen wordt in dit stuk niet zijn echte naam gebruikt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Thomson Reuters News Foundation.