Syrië en VS beginnen woordenoorlog

Nieuws

Syrië en VS beginnen woordenoorlog

George Baghdadi

31 maart 2003

Een vertoornde Donald H. Rumsfeld, de Amerikaanse
minister van Defensie, wil de Syrische overheid verantwoordelijk houden voor de levering van nachtkijkers aan Irak. De Syrische overheid ontkent de leveringen en veroordeelt de Amerikaans-Britse invasie in Irak nog feller dan voorheen. Bij sommigen leeft de vrees dat het niet zal blijven bij een woordgevecht.

De nachtkijkers waar de Brits-Amerikaanse troepen mee uitgerust zijn, vormen een groot voordeel op de Irakese troepen bij nachtelijke gevechten. Volgens Rumsfeld compliceren de leveringen van gelijkaardig materiaal van Syrië aan Irak de militaire operaties in Irak ten zeerste. Ze vormen een directe bedreiging voor de levens van de troepen van de coalitie. Wij beschouwen een dergelijke handel als een vijandige daad en zullen de Syrische regering verantwoordelijk houden voor de levering, aldus Rumsfeld, die geen details gaf over de aard van de Amerikaanse reactie. Rumsfeld vraagt Syrië zich buiten de Irakese kwestie te houden.

Terwijl Rumsfeld niet wilde bevestigen of de Syrische overheid actief had meegewerkt aan de leveringen, ontkent de Syrische regering een hand in de zaak te hebben gehad. Rumsfelds aantijgingen zijn volgens de woordvoerder slechts een poging om het falen van zijn troepen te rechtvaardigen. Ook de Irakese minister van Informatie, Mohammad Saeed al-Sahaf, ontkende in een interview met de Libanese zender LBC dat Irak militair materiaal uit Syrië had ontvangen.

Tegelijkertijd schaart de Syrische overheid zich aan Irakese zijde. Wat Donald Rumsfeld zei over het transport van uitrusting van Syrië naar Irak, is een poging om de smerige oorlogsmisdrijven te verbergen die zijn troepen plegen tegen ongewapende burgers, een schending van de internationale wetgeving, verklaart Bouthaine Shaban, de woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De verklaringen over Syrische wapenleveringen zijn niet alleen ongefundeerd, maar ook onverantwoorde verklaringen, net als zijn (Rumsfelds) verklaringen die zijn land en zijn bondgenoten tot een vreselijke, onnodige oorlog tegen Irak hebben gebracht. (…) Hij is een probleem voor zijn eigen land en de mensheid, aldus nog Bouthaine Shaban.

De relaties tussen de VS en Syrië zaten al onder het vriespunt. Na 11 september deed Syrië een poging om de VS het gevoel geven dat het de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme steunt, maar het land staat nog steeds op de lijst ‘terroristenstaten’ van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege zijn steun aan radicaal anti-Israëlische facties uit Palestina en aan de Hezbollah, de Libanese anti-Israëlische rebellengroep die Washington als ‘terroristisch’ brandmerkt.

Syrië is momenteel het enige Arabische lid van de VN-veiligheidsraad. Het stemde in met VN-resolutie 1441. Wat de interpretatie van de ernstige gevolgen aangaat waarmee de tekst dreigt als Irak niet ontwapent, zit Syrië in het kamp van de meeste Europese landen en de VN-top. Die vinden dat de huidige oorlog niet gewettigd is. Volgens de Syrische president Bashar Assad plegen de Britse en Amerikaanse bezetters een flagrante agressie tegen een VN-lidstaat.

Eind vorige week riep de belangrijkste moefti van Syrië, sjeik Ahmad Kaftaro, op tot zelfmoordaanslagen tegen de Amerikanen en Britten in Irak. Door de zelfmoordaanslag die zaterdag in Irak enkele Amerikaanse mariniers het leven koste, dreigen de relaties tussen de VS en Syrië helemaal te worden verbroken.