Syrië leeft in duisternis


Josh Butler (IPS)
12 maart 2015
Satellietbeelden laten zien dat het aantal lichten dat 's nachts zichtbaar is in Syrië sinds het uitbreken van de oorlog met 83 procent is gedaald. Een indicatie dat er sprake is van ernstige verwoesting in het land, zegt With Syria, een coalitie van 130 niet-gouvernementele organisaties.
Sinds het begin van het conflict in 2011 is meer dan vier vijfde van het licht in Syrië uitgegaan. ‘Ik heb ook andere landen geanalyseerd, maar Syrië is een van de donkerste landen als het gaat om lichtuitval door oorlog’, zegt onderzoeker Xi Li van de Wuhan-universiteit in China. ‘De cijfers voor Syrië lijken op die van Rwanda ten tijde van de genocide.’
De cijfers variëren per regio. In Damascus is slechts 33 procent van het licht uit, in zwaar getroffen plaatsen als Aleppo, Idlib en Al-Raqqah is dat tot 97 procent. Li zegt dat de lichtuitval te wijten is aan drie factoren: ontheemding van burgers uit steden en dorpen, verwoesting van gebouwen en onderbreking van de elektriciteitstoevoer. Al die factoren kunnen schadelijke of zelfs dodelijke gevolgen hebben.
Middeleeuwen
Onderbreking van de stroomvoorziening is geen onbekend verschijnsel voor Zaher Sahloul, voorzitter van de Syrisch Amerikaanse Medische Vereniging (SAMS). Sahloul komt uit Syrië, waar zijn familie nog steeds woont. Zijn organisatie biedt medische zorg in traumacentrums en klinieken in het land.
‘Afvalverwerking, bakkerijen en scholen, hoe kunnen die hun werk doen zonder stroom? Dat is een recept voor rampen.’
SAMS levert ook brandstof voor generatoren in gebieden met haperende elektriciteitsvoorziening. In gebieden zoals Ghouta, vlakbij Damascus, is al meer dan 860 dagen geen stroom. ‘Soms is dat bewust en zitten de strijdende partijen erachter. Als ze een gebied omsingelen, sluiten ze de stroom af. Aleppo en Ghouta zijn volledig afhankelijk van generators en diesel.’
In de gebieden zonder stroom leven mensen als in de Middeleeuwen, zegt Sahloul. ‘Moderne technologie, die we tegenwoordig vanzelfsprekend vinden, kan niet gebruikt worden. Zelfs mensen die beschikking hebben over een generator moeten rantsoeneren. Allerlei diensten functioneren niet meer in steden die belegerd worden. Afvalverwerking, bakkerijen en scholen, hoe kunnen die hun werk doen zonder stroom? Dat is een recept voor rampen.’
Winter
Syrië heeft net een koude winter achter de rug waarin de temperaturen daalden tot -7 graden. Veel Syriërs moesten die kou in tenten in vluchtelingenkampen doorstaan, of in de beschutting van verwoeste huizen zonder verwarming.
‘Ontheemden moesten kou, sneeuw en ijs doorstaan. Er zijn mensen doodgevroren.’
Sharif Aly, raadsman bij Islamic Relief USA, zegt dat zijn groep zich ook heeft ingezet om Syriërs de winter door te helpen. Vanwege veiligheidsmaatregelen konden in sommige delen van het land echter alleen dekens en jassen worden verstrekt. ‘Ontheemden moesten kou, sneeuw en ijs doorstaan. Er zijn mensen doodgevroren’, zegt hij.
Aly wijst erop dat niet alleen medische zorg bij verwondingen belangrijk is, maar ook psychologische hulp. ‘Veel mensen hebben mentale problemen, zij kampen met de psychologische gevolgen van het conflict.’
Voor medisch personeel wordt het werken in Syrië steeds moeilijker, naarmate het conflict bloediger wordt. ‘Elke arts die ik ken in Syrië, overweegt om te vertrekken”, zegt Sahloul. “Zelfs in de zogenoemde stabiele regio’s.’ In een rapport dat Physicians For Human Rights woensdag publiceerde, staat dat 610 gezondheidswerkers in Syrië zijn omgekomen sinds 2011.