Syrische Al Qaeda bereikt grens bezette Golanhoogte

Syrische islamistische strijders hebben de Al Qaeda-vlag gehezen en hun mentor Osama Bin Laden geprezen op de heuvel Tel Ahmar. De strijders komen hiermee steeds dichterbij de door Israël bezette Golanhoogte. Ook de Syrische hoofdstad Damascus, waar president Bashar al-Assads machtsbasis gevestigd is, komt in hun vizier.

  • © Lien Santermans De grens tussen Syrië en de bezette Golaanhoogte © Lien Santermans

De opmars van Al Qaeda zorgt voor enige ongerustheid bij Israël. Vorige maand namen de strijders een Syrische legerbasis nabij Nawa in. Van hieruit hebben ze uitzicht op de Golaanhoogte die Israël in 1967 op Syrië veroverde. Op 11 mei riep het Israëlische leger de Quneitra grensovergang tussen Syrië en Israël dan ook uit tot een gesloten militaire zone om te vermijden dat het conflict zou overslaan op Israël.

Vooral het Nusra Front, een gewapende groepering gelinkt aan Al Qaeda, maakte de laatste weken een sterke opmars, samen met enkele andere islamistische brigades en rebellen die onder de koepel van het Vrije Syrische Leger vechten.

Controle over Nawa en Quneitra

President Assads troepen voerden reeds zware wraakacties uit als reactie op de vooruitgang van de strijders, zo meldt persagentschap Reuters. De president stuurde de afgelopen dagen ook meer elitetroepen naar zuid-Syrië, waar volgens westerse inlichtingendiensten een zestigtal opstandige groepen actief zijn. Assad lijkt vastberaden de controle over de dorpjes Nawa en Quneitra, die op zo’n tachtig kilometer van Damascus liggen, niet te verliezen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 juni.

‘Het regime luidt de alarmbel en vreest dat de val van Nawa en Quneitra een as richting Damascus zou kunnen openen’, vertelde de overgelopen Syrische brigadier-generaal Assad Zoubi aan Reuters. Hierdoor zou de hoofdstad bedreigd kunnen worden door een offensief vanuit het zuiden.

Macht Al Qaeda neemt toe

Zo’n 2000 Nusra-strijders zijn momenteel actief in zuid-Syrië. Van aan de grens met de bezette Golanhoogte in het westen tot Daraa aan de grens met Jordanië bemannen ze checkpoints. Het Nusra Front opende de afgelopen zes maanden ook kantoren in Daraa. Zij zouden beter georganiseerd zijn dan hun rivalen. Inwoners vertelden Reuters dat Nusra-rechtbanken zich over steeds meer zaken buigen, van familiedisputen tot financiële steun aan behoeftigen.

De macht in Daraa was lange tijd in handen van rebellenbrigades die georganiseerd zijn volgens stam. De komst van het Nusra Front heeft deze structuur echter doen afbrokkelen. Voor Jordanië en Saoedi-Arabië waren deze rebellenbrigades een verdedigingsmuur tegen de verspreiding van de radicale salafistische ideologie die rijke weldoeners uit de Golf in Syrië promoten. Dankzij de fondsen uit de Golf slaagt het Nusra Front erin om nog meer jonge mannen in te lijven.

Verspreiding Al Qaeda tegengaan is prioriteit

Volgens inlichtingendiensten in de Jordaanse hoofdstad Amman zet Saoedi-Arabië volop in op de financiering van groeperingen die de verdere verspreiding van Al Qaeda tegen kunnen gaan. ‘Ze steunen brigades die ooit zullen opstaan tegen de radicale groeperingen’, vertelde een islamistische rebellenleider anoniem aan Reuters.

Saoedi-Arabië maakt zich volgens het persagentschap zorgen over de impact die een Al Qaeda-enclave in zuid-Syrië kan hebben op duizenden jonge en ontevreden Saoedi’s. Op sommige plaatsen wordt Saoedi-Arabië immers slechts door 100 kilometer Jordaanse woestijn van Syrië gescheiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.