Taiwan verbiedt ivoorhandel tegen 2020

Beachkat1 CC BY 2.0

 

De Taiwanese regering wil de binnenlandse handel in ivoor in de volgende twee jaar uitfaseren. Op 1 januari 2020 moet dan een volledig verbod ingaan, met strenge straffen voor iedereen die betrokken is bij de illegale handel in ivoor.

De import en heruitvoer van ivoor is al verboden in Taiwan sinds 1989, en binnenlandse handel was enkel nog mogelijk met voorraden die in 1995 al geregistreerd waren. Maar het werd steeds duidelijker dat die regel de illegale handel in de regio geen halt kon toeroepen. Begin maart nog werd een man opgepakt die ivoren beeldjes probeerde te smokkelen.

20.000 olifanten per jaar

Taiwan volgt met het volledige verbod het voorbeeld van buurlanden als Hongkong en China. China heeft de handel al begin dit jaar verboden, en Hongkong heeft aangekondigd dat tegen 2021 te zullen doen.

‘Deze aankondiging van Taiwan is een nieuwe stap vooruit in de bescherming van Afrikaanse olifanten’

Inmiddels zijn er volgens het Wereldnatuurfonds aanwijzingen dat de binnenlandse ivoormarkten van Vietnam, Cambodja, Laos en Myanmar in het gat springen dat door het Chinese verbod is gecreëerd.

Milieuverenigingen juichen het nieuws toe. ‘Deze aankondiging van Taiwan is een nieuwe stap vooruit in de bescherming van Afrikaanse olifanten’, zeg Joyce Wu van de milieuorganisatie Traffic in Taiwan.

Jaarlijks worden in Afrika zo’n 20.000 olifanten gedood voor de handel in ivoor. De belangrijkste bestemmingsmarkt is Azië. In de voorbije tien jaar heeft de stroperij de olifantenpopulatie in Afrika met een vijfde doen krimpen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift