Taliban maken strijd tegen polio in Pakistan bijna onmogelijk

Nieuws

Taliban maken strijd tegen polio in Pakistan bijna onmogelijk

Taliban maken strijd tegen polio in Pakistan bijna onmogelijk
Taliban maken strijd tegen polio in Pakistan bijna onmogelijk

Ashfaq Yusufzai

03 januari 2014

De taliban maken het bijna onmogelijk om Pakistaanse kinderen tegen polio te vaccineren. Pakistan is een van de drie laatste landen waar de ziekte endemisch voorkomt. Het gevaar bestaat dat het virus zich vandaar weer verspreidt.

In alle Pakistaanse provincies hinderen de taliban vaccinatiecampagnes, zeggen gezondheidswerkers. De situatie is vooral ernstig in Khyber Pakhtunkhwa en de Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA) in het noorden van het land.

Talibanmilitanten hebben het voorbije jaar zeventien mensen gedood die bij het polioprogramma betrokken waren. De aanvallen nemen alleen maar toe, zeggen verscheidene getuigen.

Geleerden genegeerd

“Het is zorgwekkend dat de taliban daarmee voortgaan ondanks de besluiten die de religieuze geleerden hebben uitgevaardigd ten voordele van vaccinatie”, zegt Maulana Samiul Haq van de Darul Uloom Haqqania, een van Pakistans grootste madrassa’s (Koranscholen).

Ook hij heeft ouders opgeroepen om hun kinderen te laten vaccineren en zo verminking te voorkomen. De ziekte is besmettelijk en treft vooral kinderen onder de vijf jaar.

“We roepen de taliban op, ter wille van onze kinderen, om niet langer poliowerkers te doden”, zegt Haq. Hij heeft vorige maand een antipoliocampagne gelanceerd samen met Imran Khan, de voormalige cricketster die nu politicus is. “Het klopt gewoon niet dat het orale poliovaccin een zet is van de VS om de moslimbevolking te reduceren “, zegt Haq.

80.000 niet ingeënt

Van de 35 miljoen kinderen in Pakistan zijn er nog altijd 80.000 niet ingeënt, zegt Elias Durry, hoofd van het Pakistaanse polioprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Khyber Pakhtunkhwa alleen gaat het om 22.000 kinderen. Veel ouders denken er dat het vaccin schadelijk is. De taliban hebben het alleen maar erger gemaakt.

Vorig jaar werden 76 nieuwe gevallen van polio vastgesteld in Pakistan.

De enige landen waren het poliovirus endemisch voorkomt zijn Pakistan, Nigeria en Afghanistan. Het gevaar bestaat dat het virus zich vanuit Pakistan verspreidt, zegt Israr Madani van de organisatie International Council for Religious Affairs (ICRA). “Onlangs is een virusstam uit Pakistan in Egypte ontdekt.”

DNA van Bin Laden

De taliban verwijzen voor hun afwijzing van vaccinatie naar de rol van dokter Shakil Afridi bij het doden van Osama bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad in 2011. Die werd ervan beschuldigd te hebben meegewerkt aan vaccinatiecampagnes die waren opgezet door de CIA met als doel DNA-bewijs van Osama bin Laden te verkrijgen.

Maulana Muhammad Nabi, een geestelijke uit Peshawar, zegt dat de taliban zowel de poliowerkers als de politie die hen beschermt aanvalt. “Ze beweren enerzijds dat ze de islam verkondigen, anderzijds dagen ze islamitische geleerden uit. De islam vraagt zijn volgelingen om de kinderen tegen ziektes te beschermen. Het is de basisverantwoordelijkheid van de ouders om voor de gezondheid van hun kinderen te zorgen.”

In een poging om de ouders te overtuigen heeft het VN-Kinderfonds Unicef een boekje uitgegeven met daarin bijna veertig religieuze besluiten ten voordele van vaccinatie.

Steeds meer weigeringen

Ook moefti Muhammad Mushtaq vroeg zijn leerlingen om vaccinatie te promoten maar veel poliowerkers verlieten de campagne uit vrees voor de taliban.

De taliban hebben vijf poliowerkers gedood in Mardan, een district in Khyber Pakhtunkhwa. “Ondanks mijn besluit zijn nog steeds ongeveer zesduizend kinderen niet gevaccineerd in Mardan”, zegt Mushtaq.

Volgens dokter Muzam Khan, die bij de vaccinatie in FATA betrokken is, halen de religieuze besluiten niets uit zolang de taliban hun standpunt niet veranderen. “In 2012 kregen we 22.000 weigeringen, in 2013 steeg dat tot 28.000. De kans is klein dat de taliban rekening houden met de besluiten.”