Tanzania perkt burgervrijheden steeds verder in
IPS
24 juli 2020
De burgervrijheden in Tanzania komen steeds verder onder druk te staan, waarschuwen VN-experts. Nieuwe wetsaanpassingen in de aanloop naar de verkiezingen in oktober wijzen daarop.
public domain (CCO)
Een recente wetswijziging verplicht wie mensenrechtenschendingen bij de rechter wil aankaarten, aan te tonen dat hij of zij hierdoor persoonlijk getroffen is. Dat betekent dat organisaties die namens slachtoffers een zaak willen aanspannen, dat niet meer kunnen doen.
‘Tanzania snoert geleidelijk aan de vrije media de mond, hindert digitale communicatie en belemmert de openbare toegang tot statistische informatie.’
Draconische wetten
“De amendementen, die snel door het parlement gejaagd zijn zonder fatsoenlijk overleg, zijn de laatste in een reeks nieuwe draconische wetten die gebruikt worden om mensenrechtenactivisten te intimideren, onafhankelijke journalistiek het zwijgen op te leggen en de vrijheid van meningsuiting en het recht op vreedzame vergadering te beperken”, stelt een gisteren uitgegeven verklaring van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN.
De speciale VN-rapporteurs wijzen erop dat de mensenrechtensituatie in Tanzania sinds 2016 verslechtert. In dat jaar werden bijeenkomsten van politieke oppositiegroepen onmogelijk gemaakt. Er werden herhaaldelijk oppositieleden, activisten en critici gearresteerd. “Tanzania snoert geleidelijk aan de vrije media de mond, hindert digitale communicatie en belemmert de openbare toegang tot statistische informatie.”
Geen COVID-19
Dagbladen, radiostations en online tv-zenders die zich kritisch toonden op de president of regering kregen hoge boetes of werden stilgelegd, zeggen de VN-experts. “De komst van COVID-19 heeft de al bestaande zorgen versterkt, vooral met betrekking tot het recht op vrije meningsuiting en de vrijheid om onpartijdige informatie te zoeken, ontvangen en geven.”
De regering publiceert sinds eind april geen statistieken meer over COVID-19. President John Magufuli verklaarde begin juni dat het virus niet meer aanwezig was in het land. Diverse online media werden daarna stilgelegd en beboet voor het “brengen van valse en misleidende informatie” over de COVID-19-aanpak in het land.
Escalatie
In de afgelopen weken escaleerde de situatie. “Er is een oppositieleider aangevallen door onbekenden, er zijn acht oppositieleden gearresteerd op beschuldiging van onwettige vergadering, de vergunning van een krant is ingetrokken en er was een politie-inval bij een training georganiseerd door de Tanzaniaanse Human Rights Defenders Coalition”, melden de VN-rapporteurs.