Thai maken generische kopie Tamiflu

Nieuws

Thai maken generische kopie Tamiflu

Marwaan Macan-Markar en Ann De Ron

04 augustus 2006

Thaise wetenschappers zijn erin geslaagd een generische versie te produceren van Tamiflu. Die gepatenteerde virusremmer van de Zwitserse farmaciereus Roche wordt wereldwijd beschouwd als het beste wapen tegen een mogelijke epidemie van een gemuteerd vogelgriepvirus bij de mens. Landen als Thailand waren bezorgd dat ze niet genoeg Tamiflu zouden kunnen inslaan.

De aankondiging van het Thaise Overheidsfarmacieorgaan GPO van donderdag (3 augustus) komt bijzonder gelegen. Thailand kampt met een nieuwe opstoot van het besmettelijke vogelgriepvirus bij dieren. Vrijdag bevestigden experts dat vijftien provincies getroffen zijn en 164 mensen mogelijk besmet zijn. In juli stierf een jongen van 17 - het vijftiende dodelijke slachtoffer van vogelgriep sinds begin 2004. In het totaal maakte vogelgriep 134 menselijke slachtoffers, vooral in Vietnam en Indonesië.

Het generische middel zal niet verhandeld worden. Het dient voor onze veiligheid, zodat we de tabletten beschikbaar hebben”, zegt dr. Sirirerk Songsivilai, de vice-directeur van nationaal wetenschaps- en technologieontwikkelingsagentschap. “We willen onze voorraad aanvullen.”

De helft goedkoper

Volgens de Thaise producent GPO zal het generische medicijn 70 baht (1,44 euro) per tablet kosten, nog niet de helft van het merkproduct, dat in Bangkok 120 baht (2, 46 euro) kost. De Thaise remmer zou via de overheidsziekenhuizen beschikbaar gemaakt worden.

Thailand heeft momenteel een miljoen dosissen van de virusremmer in voorraad, gedeeltelijk merkproduct en gedeeltelijk een generische kopie geïmporteerd uit India. Eind vorig jaar gaf Roche een Indiaas bedrijf een sublicentie voor productie voor India en ontwikkelingslanden, nadat het dat eerder aan een Chinees bedrijf had toegestaan voor productie voor China.

De website van Roche meldt dat Tamiflu in Thailand niet onder patentbescherming staat, netzomin als in Indonesië en de Filipijnen. “Het staat deze regeringen naar eigen goedvinden te kopen of te produceren”, zegt de site.

Tijdens het halve jaar dat de Thaise wetenschappers het productieproces op punt stelden, weerklonk uit vele hoeken van de wereld bezorgdheid over een tekort aan het middel. Ontwikkelingslanden in Zuidoost Azië, het epicentrum van het vogelgriepvirus, waren extra bezorgd dat rijke westerse landen de beperkte voorraad van Roche zouden opkopen. Roche werd onder druk gezet om het patent op te geven, maar zegt dat het samenwerkt met partners om de productie op te drijven en dat het patent op zich niet het probleem is.

GPO produceerde in 2002 al generische aids-remmers die 23 euro per maand kosten. Een maandvoorraad merkmedicijnen kostte toen voor een Thaise patiënt 350 euro.

Enthousiasme WGO en AZG

“Het is helemaal oké dat landen generische Tamiflu produceren. Het zorgt ervoor dat het beschikbaar is in de eerste fase van een noodsituatie”, zegt Harsaran Pandey de woordvoerder van het Bureau voor Zuid- en Oost-Azië van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Maar het blijft zo dat geen enkel land - ook niet de Verenigde Staten - ooit voorraad zal hebben voor al zijn inwoners.”

“Als een land in staat is generische middelen te produceren voor een ziekte die een aanzienlijk deel van de bevolking kan treffen, moet het dat doen”, vindt Paul Cawthorne, de landencoördinator van de Belgische afdeling van Artsen Zonder Grenzen in Thailand. “Het moeten wel kwalitatief goede geneesmiddelen zijn.” Volgens hem kan Roche zich sowieso niet beroepen op het patent, omdat het niet kan voldoen aan de huidige vraag. (ADR/PD)