Protest dat door de pandemie stilviel, komt weer op gang

Thaise jeugd wil nieuwe verkiezingen en meer democratie

Prachatai (CC BY-NC-ND 2.0)

Generaal Prayuth Chan-ocha kwam na een staatsgreep in 2014 aan de macht in Thailand

De arrestatie van twee activisten bracht afgelopen weekend in Thailand meer dan 1000 mensen op de been. Zo kwam het pre-coronaprotest tegen de regering van premier Prayuth Chan-ocha weer op gang.

Sinds zaterdag vinden in Thailand weer protesten plaats tegen premier Prayuth Chan-ocha. De arrestaties van twee voorname activisten vormden de directe aanleiding. Studenten en tegenstanders van het regime trokken de straten van Bangkok op. Van de relatieve rust waar de focus op de strijd tegen COVID-19 voor zorgde, is daardoor geen sprake meer.

Voor het coronavirus zich wereldwijd verspreidde, vonden in Thailand over het hele land protesten plaats. Maar door de lockdown die ook in Thailand werd ingesteld, verschoof het protest op de achtergrond. Vorige maand trad het protest tegen het beleid van premier Prayuth Chan-ocha weer op de voorgrond. Vooral in scholen en aan universiteiten in Bangkok verzamelden zich afgelopen weekend massa’s mensen. De betogers vragen met aandrang om nieuwe verkiezingen te houden.

Officieel is demonstreren nog steeds verboden. Er staan zelfs celstraffen tot 2 jaar tegenover. Dat er zaterdag toch meer dan 1000 mensen de straat op trokken, heeft te maken met de arrestatie van advocaat en activist Arnon Nampa. Die werd vrijdag door de Thaise politie gearresteerd omdat hij een coronamaatregel zou hebben geschonden. Critici stellen dat die maatregel niet meer dan een instrument was om het protest in te perken.

Ook activist Panupong Jadnok, die erg gekend is onder studenten, werd dit weekend gearresteerd. Hoewel Nampa en Jadnok inmiddels vrijgelaten zijn, blijft de verontwaardiging bij tegenstanders van het regime groot. De willekeur van de arrestaties en het gebrek aan bewijslast zetten kwaad bloed, voornamelijk bij de jonge bevolking. Nampa en Jadnok gaven na hun vrijlating aan dat ze zullen blijven deelnemen aan de betogingen.

Geen zicht op democratische vooruitgang

Sinds februari is het onrustig in Thailand. De directe aanleiding was een bevel van het Thaise Grondwettelijke Hof voor de ontbinding van de populaire oppositiepartij Future Forward Party (FFP). Die werd beschuldigd van het aangaan van illegale leningen, maar velen zien in de ontbinding een poging van premier Prayuth om zijn politieke tegenstanders de mond te snoeren.

In maart 2019 vonden de eerste verkiezingen plaats sinds de militaire staatsgreep onder leiding van generaal Prayuth Chan-ocha. Vele jongeren hoopten toen dat ze opnieuw een stem zouden krijgen. Maar nadat Prayuth de verkiezingen bleek te winnen, voelden velen zich bedrogen. Door een nieuwe grondwet, die hem disproportionele macht gaf, kon hij ongeacht de uitslag van de verkiezingen, de macht behouden. De ontgoocheling onder de jongeren vertaalde zich al snel naar een eis voor constitutionele hervormingen en nieuwe verkiezingen.

Verdwijningen van politieke dissidenten maken de sfeer alleen maar grimmiger. In juni verdween een tegenstander van het regime in buurland Cambodja. Getuigen spraken van onbekende mannen die hem op straat oppakten en meenamen. Sindsdien werd er niets meer van hem vernomen. Tegenstanders die niet verdwijnen, moeten rekening houden met strikte wetgeving of krijgen zware celstraffen. De oppositie wordt continu onderdrukt en Prayuth uitte al openlijk bedreigingen richting kritische journalisten.

Generatiekloof

De spanningen uiten zich steeds meer als een conflict tussen verschillende generaties in Thailand. Het protest tegen de regering komt vooral van jongeren en studenten. De organisatie die een voortrekkersrol speelt in de protestbeweging noemt zichzelf de Free Youth. Het bestaat uit jongeren met verschillende achtergronden en visies die samenkomen in de strijd voor meer democratie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Voor de pandemie was er voor de jeugd al een gebrek aan toekomstperspectief. De coronamaatregelen maakten die situatie alleen erger. Voor pas afgestudeerden is er een gebrek aan werk. Wie dat wel had, verloor die tijdens de lockdown.

Oudere generaties staan nog vaak achter de huidige regering, op enkele uitzonderingen na. In oudere kringen is eerder sprake van onbegrip voor de eisen die studenten stellen.

Of de nieuwe golf van betogingen ervoor kan zorgen dat de jongeren hun eisen kracht kunnen bijzetten is een groot vraagteken. Het lijkt hen voorlopig nog aan momentum te ontbreken om echte veranderingen af te dwingen. Door de Thaise coronamaatregelen zijn er strengere beperkingen. Ook het ontbreken van steun bij de oudere lagen in de bevolking, maken dat onwaarschijnlijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.