Thaise regering staat voor keuze

Nieuws

Thaise regering staat voor keuze

Elena Dikomitis

07 februari 2008

Volgens Human Rights Watch kan de nieuwe Thaise regering haar geloofwaardigheid versterken door de politieagenten te veroordelen die zich onder het antidrugsbeleid van voormalig premier Thaksin aan ernstige misdaden schuldig gemaakt hebben.

Tot op vandaag hebben 61 mensen klacht ingediend bij het ministerie van Justitie tegen leden van de 41ste Border Patrol Police (BPP) onder leiding van politiecommandant Nat Chonnithiwanit. De slachtoffers zeggen dat ze gemarteld werden door de BBP en steekpenningen moesten betalen in ruil voor een lichtere straf. Ondanks de klachten en de bewijzen die voorhanden zijn, staat commandant Nat hoog aangeprezen bij de Royal Thai Police, en wordt hij rijkelijk beloond voor het aantal arrestaties dat hij uitvoerde.

Dreigementen

Het valt te betwijfelen of de huidige Thaise leiders voor gerechtigheid zullen zorgen, aangezien de nationale politiecommissaris-generaal Seriphisut Temiyavej gedreigd heeft om de mensen die klacht indienen voor de rechter te slepen. Het is volgens Temiyavej niet mogelijk dat er zoveel slachtoffers zijn van politiemisdaden.
Brad Adams, Azië directeur bij de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), veroordeelt de uitspraak van Temiyavej en zegt dat hij de slachtoffers zou moeten aanmoedigen om hun verhaal te doen, in plaats van hen af te schrikken.

‘Oorlog tegen drugs’

Op 25 januari 2007 werden politiecommandant Nat Chonnithiwanit en zeven andere leden van de Border Patrol Police (BPP) gearresteerd. Volgens HRW moet de nieuwe Thaise regering commandant Nat veroordelen en de andere politieofficieren opsporen die tijdens de ‘oorlog tegen drugs’ het boekje te buiten gingen.
De brutale antidrugscampagne van de BPP heeft de voorbije jaren aan ongeveer 2500 mensen het leven gekost. Tot op vandaag werd niemand van de verantwoordelijken veroordeeld.
Thailand kampt sinds de jaren negentig met de handel en het gebruik van stimulerende middelen. Volgens de Thaise krant de Bangkok Post is het weinig waarschijnlijk dat er iets aan het beleid zal veranderen aangezien er in het nieuwe kabinet, dat woensdag 6 februari de eed aflegde, veel bondgenoten van ex-premier Thaksin Shinawatra zitten. De pas verkozen leiders hebben al een nieuwe strijd tegen drugs aangekondigd.