Tien miljoenste warmtepomp in Europa weldra in werking

Nieuws

Tien miljoenste warmtepomp in Europa weldra in werking

Tien miljoenste warmtepomp in Europa weldra in werking
Tien miljoenste warmtepomp in Europa weldra in werking

IPS

28 augustus 2017

Dezer dagen wordt in Europa de tien miljoenste warmtepomp geïnstalleerd. Alle warmtepompen samen verlagen de uitstoot van CO2 met 26 miljoen ton per jaar. Op Europees vlak zouden deze toestellen ook goed zijn voor 54.000 arbeidsplaatsen, waarvan 843 in België.

Globalenergysystems (cc: 0)

In Vlaanderen worden warmtepompen vooral geplaatst in nieuwbouwwoningen.

Globalenergysystems (cc: 0)​

Vooral lucht-lucht- en lucht-water-warmtepompen winnen aan populariteit. Het relatieve marktaandeel van warmtepompen die gebruikmaken van warmte en koelte uit de bodem is wat teruggevallen.

De grootste recent gerapporteerde groei (2016) deed zich voor in Italië, maar qua geïnstalleerde volumes staat Frankrijk nog ruim op kop, gevolgd door Italië, Zweden, Spanje, Duitsland, Noorwegen en Finland. Mediterrane landen hebben dergelijke toppositie omdat ze warmtepompen gebruiken voor koeling.

Noorwegen koploper

In Noorwegen -de koploper- gebruikt een derde van de gezinnen een warmtepomp.

Sectororganisatie European Heat Pump Association (EHPA) berekende dat al deze pompen samen de uitstoot van CO2 met 26 miljoen ton per jaar verlagen.

Bij huishoudens zijn warmtepompen al het best ingeburgerd in de Scandinavische landen en in Estland. In Noorwegen -de koploper- gebruikt een derde van de gezinnen een warmtepomp. In België is dat 2,8 procent, in Nederland 2 procent. De EPHA ziet vooral groeipotentieel in Duitsland (2 procent) en het Verenigd Koninkrijk (0,65 procent).

Nieuwbouwwoningen

In Vlaanderen worden warmtepompen vooral geplaatst in nieuwbouwwoningen. Momenteel gebeurt dit in ongeveer een tiende van alle nieuwbouw- en renovatiewoningen.

Volgens cijfers van de Vlaamse overheid waren er in de eerste vier maanden van 2017 al bijna evenveel nieuwe warmtepompen geplaatst als de 3728 stuks in heel 2016. Deze cijfers bieden echter geen representatief totaalbeeld omdat de Vlaamse overheid alleen die aantallen registreert waarvoor premies worden aangevraagd.

De fabrikanten hebben dan weer alleen cijfers voor heel België. Volgens hen zijn er in 2016 7062 warmtepompen verkocht, ruim het dubbele van 2010 en meer dan vier keer het volume van 2008.